Joković: Nije dovoljno samo proizvesti hranu već ona mora biti visokokvalitetna

Piše: Objavljeno: 06/09/2023
featured image

Foto: Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Zadatak poljoprivredne proizvodnje nije samo proizvodnja dovoljnih količina hrane i hrane za životinje, već i da ta hrana bude visokokvalitetna, zdravstveno bezbjedna i proizvedena uz brigu i očuvanje životne sredine, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

On je to juče poručio na Regionalnom sastanku za Evropu i centralnu Aziju koji organizuje Sekretarijat međunarodne konvencije o zaštiti bilja (IPPC) u saradnji sa regionalnom kancelarijom Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO REU), Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore kao i Evropske i mediteranske organizacije za zaštitu bilja (EPPO).

Sastanak je otvoren juče, u hotelu Hilton u Podgorici, a tema je “Zdravlje bilja za zaštitu životne sredine”.

Joković je istakao važnost očuvanja biljnih resursa, koje je od esencijalnog značaja za život na zemlji, te da poljoprivredna proizvodnja, čiju osnovu čini biljna proizvodnja, ima veliki udio u ukupnim privrednim djelatnostima.

“U tom dijelu, fitosanitarna politika predstavlja veoma bitnu podršku sigurnoj i bezbjednoj proizvodnji hrane biljnog porijekla“, kazao je Joković.

On je dodao da Crna Gora cijeni napore i mjere koje preduzima Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija – FAO, a koje za cilj imaju obezbjeđivanje koordinisane i efikasne aktivnosti na prevenciji i kontroli širenja štetnih organizama na globalnom nivou.

“Sa težnjom da se smanji njihov negativni uticaji na zdravlje bilja i poljoprivredu, a time i na zdravlje ljudi, ekonomiju i životnu sredinu.Uvjeren sam da će ovaj događaj doprinijeti razvoju fitosanitarnog sektora u Crnoj Gori, kao i jačanju regionalne saradnje“, zaključio je Joković.

Međunarodna konvencija o zaštiti bilja (IPPC) je međuvladin ugovor koji je potpisalo preko 180 zemalja, u cilju zaštite svjetskih biljnih resursa od unošenja i širenja štetnih organizama bilja i promovisanja bezbjedne trgovine biljem i biljnim proizvodima.

Konvencija je priznata Sporazumom Svjetske trgovinske organizacije (STO) kao međunarodno tijelo za postavljanje standarda za zdravlje bilja i jedna je od „Tri sestre“, priznate Sporazumom Svjetske trgovinske organizacije o sanitarnim i fitosanitarnim mjerama (SPS), zajedno sa Komisijom za standarde bezbjednosti hrane i Svjetskom organizacijom za zdravlje životinja (OIE).

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)