Vojinović: Sve spremno za početak škole

Piše: Objavljeno: 04/09/2023
featured image

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović kazao je u Dnevniku TVCG da je sve spremno za početak školske godine, te da se materijalni položaj prosvjetnih radnika znatno poboljšao u posljednjih godinu dana. On je rekao da je tokom ljeta dosta urađeno na rješavanju problema prebukiranosti u školama, kao i po pitanju prevencije nasilja.

Vojinović kaže da ministarstvo ima saradnju sa sindikatima i da su najveće plate u regionu prosvjetnim radnicima u Crnoj Gori. Naglasio je da se materijalni status poboljšava, a plate će od 1. januara biti preko 900 eura.

“Ko god da dođe u narednom periodu na mjesto ministra ima jednu utabanu stazu uspješnih promjena”, poručio je Vojinović.

Ministar navodi da je sve spremno za početak nastave u 163 osnovne škole, te 51 srednju školu. U pet škola, kazao je, nastava će početi on-lajn, zbog adaptacije objekata.

Kako navodi, dok su trajali ljetnji raspusti, u Ministarstvu prosvjete su radili na tome da se spremno dočeka početak školske godine.

“Imamo neke višedecenijske probleme, kada sam postao ministar mislim da sam uradio sve što je moguće da ostvarimo potpunu depolitizaciju. To nije proces koji može da se ostvari preko noći. Nijesam se prepoznao u pričama o postavljanju direktora, jer nijesam bio na ovoj poziciji u tim vremenima. Kada je riječ o političkim ili drugim ubjeđenjima, ona nijesu bila ni na kakvoj listi prioriteta po pitanju zapošljavanja u prosvjeti”, rekao je Vojinović.

Prebukiranost je ogroman problem, kaže, i navodi da je po prvi put urađena sveobuhvatna analiza obrazovanja, te da su izdvojena sredstva da se radi na mapiranju školskih objekata kako bi saznali gdje je prisutan taj problem.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)