Milaš: Neznanje procedura pred Evropskim sudom u Strazburu umanjuje zaštitu ljudskih prava

Piše: Objavljeno: 26/08/2023
featured image

Centar za građansko obrazovanje (CGO) sa zabrinutošću ukazuje na rast broja predstavki koje građani/ke Crne Gore podnose Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali i na činjenicu da je ogroman broj tih predstavki odbačen iz proceduralnih razloga, saopštila je Tamara Milaš,koordinatorka programa Ljudska pravaCGO-a.

“Naime, ovi trendovi opominju na duboko ukorijenjen problem nepovjerenja u crnogorske pravosudne institucije, ali i na izostanak adekvatne zaštite građana/ki koji nisu pravnički obrazovani da samostalno pripreme i zastupaju svoj slučaj pred ovim Sudom, uz očit deficit adekvatnih kapaciteta u pravničkoj zajednici da ove procese izvedu na pravno valjan način”, istakla je ona.

Prema podacima koje je CGO dobio iz Kancelarije Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a koji korespondiraju sa podacima koje je ovaj Sud prezentovao u svojim godišnjim izvještajima, od obnove nezavisnosti Crne Gore do kraja 2022. godine, podnijeto je ukupno 7525 predstavki iz Crne Gore, od čega je 3835 bilo u radu ovog suda, a 3690 (49 odsto) predstavki je brzo proglašeno neprihvatljivim.

“Treba napomenuti da je 90 odsto predstavki koje su proglašene neprihvatljivima tu sudbinu doživjelo u inicijalnoj fazi postupka, jer nisu ispunjavale neophodne uslove prihvatljivosti, odnosno sadržale su tehničke greške i nisu bile u skladu u s propisanim smjernicama sadržanim u Priručniku za podnošenje predstavki, te sud u tom smislu nije ni ulazio u ispitivanje merituma predmeta”, navela je ona.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)