2025 kritična za crnogorsku ekonomiju

Piše: Objavljeno: 06/07/2023
featured image

Foto: gov.me/arhiva

Predstavljajući prijedlog smjernica makroekonomske i fiskalne politike za period 2023-2026. godina, ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da će 2025.godina biti kritična za crnogorsku ekonomiju.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić pitao je koji su to dugovi, kada su proizvedeni da bi 2025. godina mogla biti kritična za ekonomiju u Crnoj Gori.

“Kritična u smislu jer je nivo dugova koji Vlada ove godine vraća izuzetno visok. To će biti narednih godina. To su naslijeđene obaveze. Imamo vraćanje emisije obveznica iz 2019.godine, plaćanje kamata i generalno obaveza koje redovno izmirujemo. Biće veće naprezanje fiskalno nego što je bilo ove ili će biti naredne godine. I ove godine izuzetno visok nivo obaveza koje servisiramo”, odgovorio mu je Damjanović.

Premijer u tehničkom manatu Dritan Abazović je kazao da sve o čemu pričaju su dugovi iz prethodnog perioda.

“Mi smo ove godine samo podigli 100 miliona zaduženja i time omogućili da se što bolje pripremimo za godine koje slijede. Otplaćeno je 44, a faktički je sve ostalo na 54 miliona. Ovo su sve dugovi iz prethodnog perioda. Ne znamo kako ćemo završiti godinu, dominantno zavisi od turističke sezone, ali svi servisi se obavljaju bez ikakvih restrikcija”, naveo je Abazović.

Uvjeren je da ako budemo disciplinovani i imali ovakvu naplatu koju sada imamo, “nama 2025.godine neće predstavljati takav problem”.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)