12 feminističkih knjiga koje bi svako trebao da pročita

Piše: Objavljeno: 08/09/2020
featured image

Bilo bi nemoguće sastaviti sve knjige koje su napisale feministkinje i za feministkinje na jedan spisak. Postoje fantastični romani i priče o preživljavanju žena: zbirke eseja i biografije;  i još mnogo više. Knjige o feminizmu i ženskim iskustvima odražavaju različitost  ženskih iskustava širom svijeta.

Bez obzira da li želite da saznate više o ženskim pokretima širom svijeta, ili ste samo zainteresovani za dobre priče, naša lista pokriva upravo takve.

Evo nekoliko naših omiljenih štiva koje nećete moći da odložite iz ruku, jednom kada počnete da ih čitate.

  1. Svi bismo trebali biti feministi

Lični esej autorke rođene u Nigeriji, Čimamanda Ngozi Adiči i njeno djelo “Svi bismo trebali biti feministi”, u kojem daje osvrt na važnost svijesti i uključivanja u savremeni feminizam.

2. Ja, Rigoberta Menču, Indijka u Gvatemali

Antropološkinja Elisabeta Burgos-Debray intervjuisala je aktivistkinju za ljudska prava i nobelovku za mir iz Gvatemale, Rigobertu Menču Tum, da sastavi ovu priču o svom životu i borbi za prava domorodačkih žena.

3. Pod drvećem Udala

U ovom romanu smještenom tokom i nakon građanskog rata u Nigeriji, autorka Činelo Okparanta   priča priču o Ijeomi. Nakon što se zaljubila u drugu djevojku, Ijeoma se miri sa svojom seksualnošću i sobom u društvu koje ne želi da je prihvati.

4. Feministkinje ne nose ružičaste naočare i druge laži: Nevjerovatne žene o tome šta F-slovo znači

Vođene Scarlet Curtis aktivistkinjom, glumci –uključujući i  ambasadorku dobre volje UN-a Emu Votson, i druge javne ličnosti, svaka se okreće  istraživanju sopstvenog stava o feminizmu.

5. Ja sam Malala: Djevojčica koja se založila za obrazovanje koju je upucao Taliban

Malala Yousafzai, pakistanska aktivistkinja koja se borila za svoje pravo na obrazovanje, pogođena je metkom u glavu dok se vozila autobusom iz škole. Njeni memoari, čiji je koautor Kristina Lamb, pričaju o Malalinom životu i njenom aktivizmu.

6. U Vrijeme Leptira

Patrija, Minerva i Marija Teresa Mirabal bile su vođe otpora protiv diktature Trujila u Dominikanskoj Republici, sve dok nisu ubijene 1960.godine. Ovaj roman Julije Alvarez govori o izmišljenoj verziji njihove priče i njihove četvrte sestre Dede.

7. Priča o sluškinji

Ovaj distopijski roman Margaret Atwood, istražuje moć i rod kroz priču o Ofred, sluškinji iz Republike Gilead. U Gileadu sluškinje se samo cijene zbog sposobnosti reprodukcije i dodjeljuju se bogatim porodicama kako bi im obezbijedile djecu.

8. Drugi Seks

Drugi Seks, od Simon de Bovar neophodno je štivo za sve. Ovo štivo analizira šta znači biti žena, a Bovar u ovoj knjizi ispituje koncept “,druge” žene i nejednakost koja s tim dolazi.

9. Ekofeminizam

Mari Mejs i Vandana Shiva istražuju vezu između patrijarhata i uništavanja prirode i kako ženki pokreti mogu da doprinesu klimatskim akcijama i drugim društvenim pokretima.

10. Znam zašto zarobljene ptice pjevaju

Memoari Maje Angelou, govore o ranom životu pjesnikinje i aktivistkinje, o odrastanju na jugu Sjedinjenih Država 30-ih godina, i njenom putu ka prevazilaženju nezamislive traume koju je pretrpjela.

11. Posljednja Djevojka: Moja priča o zatočeništvu  i moja borba protiv Islamske države

Nadia Murad priča svoju priču o zarobljavanju militanata Islamske države i svom bjesktvu. Murad, dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2018.godinu, posvetila je svoj život zalaganju za one koji su preživjeli seksualno nasilje i progonjene manjinske grupe, uključujući vlastitu zajednicu Yazidi.

12. Sopstvena soba

Esej Virdžinije Vulf iz 1929.godine, istakao je potrebu za doslovnim i figurativnim prostorom za žene u književnosti  i prozvao sistemske neuspjehe koji su gušili žene stvaraoce iz tog doba.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content