Turska, zemlja u kojoj se susreću dva kontinenta, unatoč nesretnim događajima u posljednje vrijeme, i dalje je jedna od omiljenih destinacija među turistima iz cijeloga svijeta. To nije iznenađujuće budući da je jedno od onih mjesta koje obiluje prekrasnim krajolicima i bogatim kulturnim nasljeđem gdje se može osjetiti mješavina stare i moderne kulture te ujedno mjesto gdje putnik potražuje prekrasne obale, udaljene plaže ili pak božanstvenu hranu. Ako planirate skori put Turskoj, reći ćemo vam koja mjesta posjetiti i zašto, po preporuci Getbybus.

1) Ankara

Turski glavni grad drugi je po veličini grad u zemlji te je ujedno i glavni sveučilišni centar. Iako se možda na prvi pogled čini drugačijim, takozvani grad “moderna džungla” simbol je neovisnosti i zapadnih vrijednosti. Najvažniji gradski spomenik Atatürk, sa iznimnom ostavštinom, najbolje se može vidjeti u mauzoleju Atatürk, gdje se nalazi grobnica i spomen prvom predsjedniku Republike Turske koji je proglasio Ankaru glavnim gradom. Šetnje starim povijesnim četvrtima u kojima možete vidjeti uske, kamene ulice okružene Osmanskim kućama s crvenim opekama svakako su vrijedne doživljaja te ih ne zaboravite uključiti tijekom posjeta Ankari.  

2) Istanbul

Ovaj urbani kulturalni “melting pot” zasigurno je vrijedan posjeta barem jednom u životu. Tko nije čuo za slavnu Aju Sofiju, veličanstvenu crkvu pretvorenu u džamiju i simbol Carigrada ili Plavu Džamiju sagrađenu u 17. stoljeću? Razlog više za posjetiti Istanbul je Veliki bazar, jedna od najvećih natkrivenih tržnica na svijetu gdje možete kupiti sve od nakita, začina, tapeta i antikviteta (cjenkanje je obavezno ako želite proći što jeftinije). Osim bogatih povijesnih znamenitosti, također možete uživati u raznim drugim stvarima, od vožnje brodom preko Bospora tijekom zalaska sunca do posjeta tornju Galata, gdje možete doživjeti jedan od najboljih pogleda na Tursku metropolu.

3) Antalija

Zajedno sa Istanbulom, Antalija je dio najpoznatije turističke regije u Turskoj. Najbolji način za istraživanje ljepota ove regije je žičarom koja vas dovodi do planine Tahtali, odakle možete uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na obalu. Nakon uspona na planinu posjetite ruševine Phaselisa i prekrasne plaže u blizini. Tu se nalazi i Lycian, drevni grad kojim je nekoć vladao Aleksandar Veliki među čijim ostacima danas  možete pronaći amfiteatar i kućice. Za sve ljubitelje sunca tu je i plaža Lara, na kojoj možete uživati u kristalno plavom moru, a ako u putujete u špici sezone posjetite i Festival pijeska u Antaliji gdje talentirani umjetnici stvaraju figure od pijeska u prirodnoj veličini kako bi impresionirali posjetitelje.

4) Izmir

Obalni turski grad Izmir jedan je od najbrže rastućih brodskih luka na Egejskom moru te ujedno i savršeno mjesto za posjetiti ukoliko planirate putovanje u obližnji Efes i Pergamon. Svoje dane možete ispuniti šetnjom ulicama ili pak posjetom jednim od najopsežnijih rimskih ruševina izvan Pompeja. Nikako ne zaboravite na Pamukkale, jedinstveni svjetski geografski fenomen. Riječ je o mini visoravnima bogatim toplom izvorskom vodom koji su nastali prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. Posjetitelji mogu uživati u kupanju budući da se voda smatra izuzetno pogodnom za zdravlje. Također, sat toranj u Izmiru svakako vrijedi posjetiti. Smješten na izvrsnoj lokaciji u centru grada savršeno je mjesto za opuštanje ili promatranje lokalnog stanovništva i njihovih navika.

5) Göreme

Kao grad uklesan u vulkansku stijenu, Göreme čini put do Nacionalnog parka Göreme, UNESCO- ve svjetske kulturne baštine s pećinskim crkvama iz 10. i 11. stoljeća. Osim što je iznimno popularno mjesto posebno za backpackere, park je izvrsna zona ukoliko želite kušati tradicionalna turska jela i vina. Grad se nalazi u povijesnoj regiji Kapadociji, gdje je također smještena i Göreme dolina koja je u potpunosti oblikovana erozijom. Isto tako, u šupljinama neobičnih skupina stijena nalaze se crkve i samostani iz bizantskog doba nakon ikonoklazma. Mjesto je zasigurno raj na Zemlji za sve ljubitelje povijesti i arhitekture.

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja