Svjetska organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je da se u 20 najvećih industrijalizovanih zemalja svijeta privreda smanjila brzinom bez presedana od početka aprila do kraja juna, usred pandemije COVID-19.

Organizacija OECD saopštila je da je bruto-domaći proizvod opao za rekordnih 6,9 odsto u drugom kvartalu ove godine u oblasti G-20.

Ta organizacija je primijetila da je pad “znatno veći” nego u prvom kvartalu 2009. godine u jeku finansijske krize, kada je pad bio 1,6 odsto.

U drugom ovogodišnjem kvartalu od početka aprila do kraja juna, BDP je najdramatičnije opao u Indiji za 25,2 odsto, u Velikoj Britaniji za 20,4 odsto i u Meksiku za 17,1 procenat.

U Sjedinjenim Američkim Državama je opao za 9,1 odsto.

OECD kaže da je Kina jedina zemlja G-20 koja bilježi rast (11,5 odsto) u istom periodu. Ta organizacija tumači da to odražava “raniji početak pandemije u toj zemlji i potom i oporavak”, prenosi bankar.me.

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja