Cvjećar i umjetnik, Makoto Azuma, 2017. godine je po drugi put je poslao buket cvijeća u stratosferu. Na 30.000 metara iznad Zemljine površine, kamera srednjeg formata snimila je živahni aranžman od 13 kilograma koji je uključivao ružičaste orhideje, crvene ljiljane i suncokret dok se susretao sa svojom novom sredinom, bez kiseonika, prenosi culture-corner.me.

“Instalacija, nazvana EXOBIOTANICA II, bila je rafal života daleko od kuće. Biljke na zemlji su ukorijenjene u tlu, pod kontrolom gravitacije“, piše umjetnički kritičar Satoshi Koganezawa, u novoj knjizi Flower Art: Makoto Azuma (2020). 

Azuma, koji je 2002. godine u Tokiju osnovao luksuznu prodavnicu Jardins des Fleurs, započeo je ambiciozne podvige cvjetne umjetnosti u istraživačkom institutu pod nazivom Azuma Makoto Kaju Kenkyujo (AMKK) 2008. Od tada je zamrznuo cvijetne skulpture u ledenim blokovima, izgradio složene rešetke od čeličnog okvira u kojima se nalazi mnoštvo flore i stvori cvjetna polja land arta gdje je odumiranje cvijeća jednako važno za projekat kao i njihov živopisan aranžman.

Foto: culture-corner.me

Knjiga Flower Art se bavi istraživanjem svih Azuminih projekata od 2012. godine – svi oni počinju sa cvijetom.

„Svako moje djelo se posebno fokusira na sam cvijet. Umjesto da tražim umjetnički izraz, cijenim svoj susret sa cvijetom, provedem neko vrijeme licem u lice sa njim i pokušavam da slušam njegov glas“, izjavio je Azuma.

Azuma možda neće moći da parira jedinstvenoj ljepoti prirode, ali svom cvijeću daje alternativni život na nevjerovatnim mjestima.

Kao deo serije „U cvijetu“, koja je uključivala EXOBIOTANICA II (i njenog prethodnika, EXOBIOTANICA I), on i njegov tim su potopili oko 100 vrsta cvjetova duboko u zalivu Suruga Bay, u podnožju planine Fuji, dok je vozilo na daljinsko upravljanje fotografisalo. „Uprkos velikom pritisku vode, cvijeće je uglavnom zadržalo svoje oblike“, napominje se u knjizi. „Snaga cvijeća je potpuno izvan naše mašte“, rekao je Azuma. „Uvijek smo bili iznenađeni njihovim mogućnostima.“

Foto: culture-corner.me

U mnogim njegovim djelima postoji dualnost: buket u vakuumu svemira, gdje život ne može postojati, naspram dna mora, gde je život na Zemlji započeo. U drugom paru projekata, Azumin tim je izlio potoke vode preko nekoliko metara visokog aranžmana na zaleđenom poluostrvu Hokkaido, pretvarajući cvjetnu skulpturu u led.

Puni životni ciklus biljaka je ključna komponenta Azuminog rada, bilo da to znači njihovo razlaganje, spaljivanje ili dijeljenje cvijeća sa širom zajednicom. U dvojnom projektu Other Ideas, od 2017. godine, Azumin tim je instalirao cvijeće u staklenu kutiju visoku gotovo 10 stopa u centru Oi Futuro u Rio de Žaneiru, zajedno sa 100.000 cvjetova. 

Foto: designboom.com

„Ponekad ljudi kažu da moj rad pokazuje tamniju stranu onoga što može biti cvjetna umjetnosti. Mislim da je to zato što sam uvijek svjestan pojmova „život“ i „smrt“, rekao je Azuma. „Svaki cvijet i biljka imaju svoj ciklus: cvjeta, uvene i daje sljedeće živote. Koji god trenutak da pogledate u tom procesu, od rođenja do smrti, njegov izraz je bogat i lijep i vjerujem da on bez sumnje privlači ljudski um.”

Inspirisan japanskim prodavcima cvijeća, Azuma je svoj rad posijao po čitavim gradovima angažujući bicikliste ili prevoznike košara da distribuiraju cvijeće u gradovima poput Sao Paula i Londona. Azumine instalacije su ukorijenjene u otkriću, a ne u morbiditetu – osjećaju čuđenja za vrijeme koje imamo.

„Azumaova filozofija nastavlja da se svakodnevno razvija, ali i dalje ostaje ukorijenjena u svojoj cvjećarskoj praksi. U njegovoj osnovi je nezasita potraga za odgovorima, zasnovana na svijesti da „još uvijek mora toliko toga da nauči o cvijeću“, piše Koganezawa u novoj knjizi. „U nekom smislu, njegova djela su jednostavno uzvici radosti kad god pogleda svijet cvijeća i biljaka i otkrije nešto novo.“

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja