Međunarodna konferencija Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja, koja je okupila više od 400 učesnika iz 20 zemalja i na kojoj su razmotreni izazovi prelaska sa linearnog na model cirkularne ekonomije i nove strategije upravljanja resursima, završena je juče.

Iz Vlade je saopšteno da su na konferenciji razmotreni i razvoj novih poslovnih modela, upravljanje inovacijama, ambiciozni klimatski ciljevi i Evropski zeleni dogovor, kao mapa puta za postizanje održivosti ekonomije Evropske unije, kao i oporavak sektora turizma u vremenu krize izazvane pandemijom COVID-19.

Konferencija je, kako su rekli, okupila snažnu mrežu domaćih i međunarodnih eksperata, predstavnika vlada, ministara, diplomata, kreatora javnog mnjenja iz svih relevantnih sektora – industrije, politike, tehnologije, nauke, poslovanja, finansija i zaštite životne sredine, koji su razgovarali o temama koje definišu našu budućnost.

Milutin Simović Foto: Boris Pejović

-Uvjereni smo da je konferencija pružila platformu za relevantan dijalog između nauke i politike i da će biti izvor inspiracije za snažniju saradnju i sprovođenje Agende 2030 * navodi se u saopštenju.

Konferenciju, koja je održana kroz seriju dvodnevnih virtuelnih razgovora, otvorili su potpredsjednik Vlade Milutin Simović, direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, Mirjana Špoljarić Egger i potpredsjednik Privredne komore Danilo Gvozdenović.

-Uvodno obraćanje na konfrenciji imao je eminentni stručnjak iz oblasti cirkularne ekonomije Janez Potočnik, kopredsjedavajući UN Međunarodne ekspertske grupe za resurse, i bivši evropski komesar za životnu sredinu * dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su Zeleni dani 2020 – Redefinisanje razvoja organizovani u partnerstvu sa 5. Konferencijom o cirkularnim promjenama i dio su ekonomskog ” Karavana o cirkularnim promjenama 2020″.

-Organizatori konferencije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, Vlada Crne Gore i Privredna komora Crne Gore konferenciju su organizovali na Zoom platformi, a prenos uživo svi zainteresovani mogli su pratiti i na društvenoj mreži Facebook i platformi YouTube – dodaje se u saopštenju.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja