Projekat ženska knjiga “Women book” koja obuhvata priče o razvojnom putu uspješnih preduzetnica, rađen šest mjeseci, čije se objavljivanje, štampano i elektronsko, očekuje krajem oktobra, promovisan je danas na fakultetu za ekonomiju i biznis Univerzitet Mediteran.Projekat je podržan od Fonda za zapadni Balkan (WBF), sufinansiran od HELP – Hilfe zur Selbsthilfe.

Predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore i vlasnica agencije Millennium“, Edita Dautović istakla je da su mladi ljudi, u velikom broju, 2014. godine željeli da im poslodavac bude država.

-Vrijeme se mijenja i oni danas manje razmišljaju tom logikom. Došlo je do pomaka i povoljnijeg ambijenta u privredi i mladi ljudi sve više pokreću sopstveni biznis – rekla je Dautović.

Prema njenim riječima, žensko preduzetništvo je pontecijal koji nije dovoljno iskorišćen, ne samo u Crnoj Gori nego i regionu, Evropi pa i šire.

-Potrebna nam je institucionalna podrška kao i donosiocima odluka u smislu Vlada tih šest zemalja kako bi uticali da sagledaju neke pozitivne mjere. Svaka žena ima više uloga u životu, od odrastanja, porodice koju ona stvara do poznih godina kada brine i o svojim roditeljima. Ona je domaćica, majka i supruga i sve te uloge treba da zadovolji pa onda još i da bude žena u biznisu.Takođe, zalažemo se i za bolji položaj umjetničkog i uopšte sve vrste zanastva.Imate našu podršku da krenete u preduzetničke vode, od ideje do realizacije, i uvijek nam se možete obratiti za savjet – rekla je predsjednica udruženja preduzetnica Crne Gore.

Dautović je podsjetila da je Balkansko udruženje žena (Balkan Women Association) projekt pokrenut u Prištini koji je okupio proaktivne žene, predstavnice šest zemalja zapadnog Balkana, odnosno šest nevladinih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, objedinjene pod isti krovom sa ciljem da kroz zajedničke projekte, osnaže žene na ovim prostorima, prvenstveno preduzetnice odnosno žene u zanatstvu.

-Balkansko udruženje žena ima za cilj da omogući razmjenu različitog znanja, iskustva, modela i inicijative iz šest zemalja Balkana. Između ostalog, naši ciljevi su podržavanje uključivanje žena, djevojaka i mladih u privredu i preduzetništvo, podrška razvoju ženskog preduzetništva na Balkanu i šire, jačanje promocije i umrežavanja ženskog preduzetništva, podrška održivom razvoju poslovanja za žene i još mnogo stvari u tom pravcu – objasnila je Dautović.

Prema riječima vlasnice “Maksimovski& co”, Aleksandre Maksimovski nije važno samo imati ideju već i način na koji se ona prezentuje i ostavlja prvi utisak na tržištu.

-Moj suprug se bavi marketnigom, a ja proizvodnjom. Imamo dobru organizaciju, a upravo bih to i savjetovala buduće preduzetnike. Počeci nijesu bili laki, bilo je nezvjesnosti, rizika. Za preduzetništvo je važno imati mnogo vjere u sebe. Najteži momenat je skupljanje hrabrosti i povjerovati da se preduzetnička ideja može realizovati.Imala sam potrebu za promjenom, da  u ruklama osjetim proizvod koji pravim, iznesem na tržište, ima cijenu i da dobijem povratnu informaciju o vrijednosti koju stvaram – objasnila je Maksimovski.

Ona je dodala da je važno znati kome da se obratite, a pomoć, kako kaže, postoji od Udruženja preduzetnica Crne Gore, Zavoda za zapošljavanja Crne Gore do IRF i mnogih fondova.

Suvlasnica prvog nezavisnog portala Glavnog grada “Volim Podgoricu”,Vesna Radojević istakla je da budući preduzetnici da bi bili uspješni duhovno, mentalnmo, fizički, poslovno pa i porodično moraju raditi na sebi.

-Postoji kultna rečenica “Ako misliš da možeš, u pravu si, ako misliš da ne možeš u pravu si”. Najbitniji je mentalni sklop, način na koji razmišljamo. Postoji naučno istraživanje koje je dokazalo da se način na koji jedna osoba funkcioniše kreira u prvih sedam godina života na osnovu naših iskustava. Tu se razlikujemo – jedni su živjeli u dobrom, drugi u lošem okruženju odnosno u porodici koja daje podršku ili je nema. Dobra vijest je da se mentalni sklop može mijenjati. Važno je raditi, nadograđivati znanje, upoznavati ljude, sticati iskustva, gradite CV. Treba tačno znati čime želimo da se bavimo u životu i specijalizovati se. Odabrati ono u čemu smo najbolji je i suština biznisa –  postati nezamjenjiv klijentima – zaključila je Radojević.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja