Zaposleni koji ne rade dok su na snazi mjere zbog korona virusa ne mogu da ostanu bez zarade, kazala je glavna inspektorka rada, Angelina Međedović.

Prema njenim riječima, svi zaposleni kojima teče ugovor o radu ostaju i dalje zaposleni i poslodavci ne mogu da im daju otkaz zbog ovih okolnost.

Međedović je kazala gostjući i Bojama jutra na Televiziji Vijesti da zaposlenima na određeno vrijeme poslodavac ima pravo da ne produži ugovor.

-Kada zaposlenom kojem ističe ugovor na određeno vrijeme obično u redovnim okolnostima poslodavac ga produžava, ali u ovakvim situacijama vjerovatno neće doći do produžetka, i poslodavac ima pravo da ga ne produži – rekla je Međedović.

Ona je objasnil da kada se ne radi a zaposleni nije kriv za to već je u pitanju viša sila, njemu se mora dati naknada.

-Građani nek se obrate inspekciji rada, ukoliko se njihova prava ne ispoštuju – kazala je Međedović.

Poslodavci mogu da zaposlenog pošalju na godišnji odmor jedino ako su donijeli rešenje o godišnjim odmorima po proceduri. Odluka je na poslodavcu kako će rasporediti radnike za odmor.

Međedović je rekla da poslodavac ima pravo da skrati vrijeme početka korišćenja godišnjeg odmora, samo uz saglasnost zaposlenog.

-Plaćeno odsustvo se omogućava najmanje 15 dana. Mnoge djelatnosti ne rade. Svi zaposleni koji ne rade zbog ovih mjera imaju pravo na plaćeno odusustvo. Poslodavac je dužan da donese odgovarajući akt u kome je navedeno razlog plaćenog odusustva, vrijeme zabrane i naknadu – kazala je Međedović.

Ona je dodala da po zakonu, ukoliko se to desi uslijed više sile, naknada zarade mora da bude od 70 odsto od osnova.

Međedović je navela i da svaki zaposleni koji ima dijete mlađe od 11 godina, mora napisati pisani zahtjev poslodavcu sa dokazima, da mu se omogući plaćeno odsustvo. Obavezna je i potvrda da drugi roditelj to pravo ne koristi.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.