Odnos koji roditelji imaju sa djecom izuzetno je važan za formiranje ličnosti djeteta. Kako ističe današnja sagovornica Preduzetnica.me psihološkinja i geštalt psihoterapeutkinja Anđela Šćekić Todorović, u prve tri godine života majka je najvažnija osoba svakom djetetu.

U nastavku možete pročitati Anđelino stručno mišljenje na temu Majčinstvo.

U najranijem periodu sve djetetove potrebe najčešće zadovoljava majka, a način na koji ona to radi utiče na odnos koji će imati budućnosti, kao i dijelom kakva će ličnost dijete postati.

Previše blizak odnos majke i djeteta u prvim godinama života čini dijete sigurnim, a takav odnos na dalje čini dijete emotivno nesigurnim, posesivnim, što ga ne priprema za život. Da bi dijete izraslo u zdravu i zrelu ličnost važno je da izgradi dobar odnos sa oba roditelja čija je uloga da pripreme djecu za život, a ne da im sve serviraju i zadovoljavaju njihove želje. Odnos među roditeljima se takođe odražava na razvoj ličnosti djeteta. Ukoliko ne postoji međusobno poštovanje, povjerenje i tolerancija među njima, djeca nemaju dobar model porodičnog funkcionisanja, te u svojoj budućnosti lutaju tražeći nešto što bi bilo dobro za njih, a noseći sa sobom obrasce koji su nesvjesno prihvatili, a isti nisu poželjni.

Nije uvijek pravilo, ali najčešće nesvjesno kroz život prenosimo i odnos koji smo izgradili sa roditeljem suprotnog pola i na isti način formiramo odnos sa partnerom. Ukoliko je brak loš i tako utiče i na djecu, onda je bolje da oni rastu uz roditelja koji pozitivno utiče na formiranje ličnosti djeteta.

Često se postavlja pitanje kako na razvoj djetetove ličnosti utiču majke koje su zaposlene, a kako one koje nisu zaposlene. Jedno je sigurno, a to je da obje daju najbolje što mogu i znaju. Žene -majke koje nisu zaposlene, već su domaćice – bave se kućnim poslovima i odgajaju djecu, i imaju dovoljno posla u kući tokom cijelog dana, susreću se sa sličnim problemima kao i majke koje su zaposlene.

 Žene koje su zaposlene, a koje su pritome supruge i majke, imaju izuzetno težak zadatak, a to je da se u toku jednog dana posvete i djeci, suprugu i poslu, kao i obavezama koje imaju u kući (spremanje ručka i ostali kućni poslovi). Žene koje nisu zaposlene imaju manje uloga u odnosu na one koje su zaposlene, pa možemo reći da im je za nijansu lakše. Međutim, ono što im može biti otežavajuće jeste stanje u koje mogu dovesti sebe ukoliko previše brinu i rade za djecu, postaju posesivne i umjesto da žive svoj život, one žive djetetov. To ne utiče dobro ni na odnos koji grade sa djecom, kao ni na razvoj ličnosti njihove djece koja mogu odrasti u nesigurne i posesivne osobe.

 Pozitivna strana života sa majkom koja nije zaposlena je ta što te uvijek dočeka sve spremno, a mana je što majke koje ne rade se često osjećaju neostvareno u društvu. Rijetke su majke koje se mogu zadovoljiti ulogom domaćice, jer je puno spoljnih faktora koji utiču da se majke koje nisu zaposlene osjećaju manje važnim. U svakodnevnoj trci da ispuni sve što se od nje traži i što ona sama sebi nametne, žena – majka zaboravi na sebe. Zaboravi da je ona ta na koju se djeca najviše ugledaju i da ako ona nije zadovoljna, da to nisu ni njena djeca. Kada djeca gledaju umornu i neraspoloženu majku, onda će se i oni isto tako osjećati, jer su željeli kvalitetno provedeno vrijeme sa njom, a isto nisu dobili.

Žena – majka nije Supermen, ona je biće kao i svako drugo, sa potrebom da bude viđena, podržana i odmorna i da ima pravo da pokaze svoju nemoć, što je potpuno u redu, jer će se i njena djeca u životu nekad susresti sa nemoći. Ne može se govoriti šta je bolje i kome je teže, važno je kako se osjeća ona, žena – majka, koja nosi tu ulogu. Šta god da izabere da bude, bilo zaposlena, bilo domaćica, važno je da se osjeća korisnom, kako za sebe, tako i za supruga i djecu, i da njeno biće iznutra bude ispunjeno radošću koja će da isijava i podržava njenu ulogu majke, a samim tim da utiče na zdrav razvoj ličnosti njene djece. Zadovoljna i srećna majka stvara zadovoljnu i srećnu djecu.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.