Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je da se u cijeloj Crnoj Gori zabrane privatne svečanosti, poput svadbi, maturskih i rođendanskih proslava, kao i rad noćnih klubova, barova i diskoteka.

Navodi se da će se mjere, donijete na predlog Instituta za javno zdravlje, primjenjivati sedam dana, nakon čega će na osnovu analize efekta mjera biti donijeta odluka o tome da li će se one i dalje primjenjivati, ili će njihova primjena prestati.

Iz Vlade su saopštili da je u Rožajama zabranjen rad ugostiteljskih objekata i međoopštinski saobraćaj, osim hitnih slučajeva i radnih procesa.

Kako su naveli, te privremene mjere biće primjenjivane sedam dana od dana donošenja, kada će biti analizirani efekti mjere.

-U zavisnosti od rezultata analize biće odlučeno da li će primjena mjere biti produžena – navodi se u saopštenju.

Sa jedne od sjednica Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, Foto: Bojana Ćupić

Odlučeno je da nadležni organi, prvenstveno Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove, pooštre kontrole poštovanja propisanih mjera, a pogotovo mjera samoizolacije.

-Samoizolacija se mora sprovoditi pod striktnim nadzorom nadležnih organa nadležnih za poštovanje mjere – zaključeno je na sjednici – navodi se u saopštenju.

Iz NKT-a su podsjetili građane i preduzeća na važeće mjere, prije svega obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i držanje distance.

„Ukazujemo na to da osobe u samoizolaciji ne smiju da napuštaju objekat propisane mjere, niti da primaju posjete“, poručili su iz NKT-a.

NKT je na današnjoj sjednici odlučilo da rezidentima država članica Evropske unije bude dozvoljen ulazak u Crnu Goru, bez dodatnih uslova.

Kako je saopšteno, pri odlučivanju su uzete u obzir i činjenice o visokim epidemiološkim standardima i kvalitetnoj zdravstvenoj infrastrukturi država EU.

-Rezidentima država EU omogućava se ulazak u Crnu Goru i preko država koje nijesu članice Unije, ali isključivo ako te države koriste samo kao tranzitne zemlje, odnosno ako se u tim državama ne zadržavaju, što se dokazuje uvidom u vrijeme ulaska i izlaska iz tih država – navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da će NKT naknadno odlučiti o politici otvaranja prema ostalim državama.

Navodi se da će prilikom odlučivanja biti uzeti u obzir svi relevantni epidemiološki parametri u pojedinoj državi.

-Kao što su broj aktivnih slučajeva infekcije, trend i rasprostranjenost aktivnih slučajeva, kao i ukupni odgovor svake države na COVID-19, uključujući dostupne informacije o testiranju, nadzoru, praćenju kontakata, liječenju i izvještavanju, kao i pouzdanost informacija – dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je usvojen izvještaj o stanju na računu i isplatama sa računa Operativnog štaba za upravljanje donacijama.

-U Izvještaju je navedeno da je stanje na računu na današnji datum u osam sati oko 6,28 miliona EUR i oko 75,97 hiljada američkih dolara“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je od otvaranja računa 19. marta na žiro račun NKT iz zemlje i inostranstva uplaćeno oko 8,03 miliona eura i 75,97 hiljada američkih dolara.

-Ukupni odlivi u naznačenom periodu iznose oko 1,76 miliona eura – zaključuje se u saopštenju.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja