Press konferencija povodom predstavljanja rezultata Međunarodnog konkursa za izbor idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga nezavisnosti na kojoj su govorili gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, Glavni gradski arhitekta Filip AleksićNikola Drakić, predsjednik žirija, Saša Begović, član žirija (Zagreb), Milan Đurić, član žirija (Beograd), Dragan Vuković, član žirija i Andrijana Pavićević, izvjestilac žirija održana je danas u Gradskom parlamentu.

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković podsjetio je da je oživljavanje centra grada jedan od prioriteta gradske uprave.

“Cilj je da centar grada pretvorimo u pješačku zonu, zonu za bicikliste, ali i da animiramo biznis zajednicu kako bismo stvorili pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta. Okvirna procijenjena vrijednost rekonstrukcije Trga nezavisnosti je 12.387.486 eura, a naša namjera je da obezbijedimo optimalnan način finansiranja ovog važnog projekta, tako da to građane Podgorice ne košta nijedan euro”, istakao je gradonačelnik.

Foto: podgorica.me

“Trgu nezavisnosti nedostaju sadržaji koje obično nalazimo na glavnim gradskim trgovima evropskih i svjetskih gradova. Kao gradska uprava zacrtali smo cilj da pokušamo da promijenimo to stanje pa smo prethodnih godina pokušavali da glavnom gradskom trgu udahnemo novi život različitim manifestacijama, iako svjesni da to nije dugoročno rješenje tako da smo u budžetu za ovu godinu opredijelili značajna sredstva za  međunarodni konkurs za novo idejno rješenje glavnog  gradskog trga”, ocijenio je Vuković, dodajući da i pored rekonstrukcije trga 2006. godine taj prostor nije zaživio na pravi način zbog čega je i raspisan međunarodni konkurs za njegovu rekonstrukciju.

Gradonačelnik je konstatovao da je procesom međunarodnog konkursa upravljao vrlo referentan žiri koji čine vodeći ljudi struke iz Crne Gore i regiona.

“S ponosom možemo da konstatujemo da smo dobili značajan broj prijedloga i rješenja i da je žiri na bazi detaljne analize donio odluku o prva tri rangirana rješenja, dva otkupa i tri pohvale rada”, saopštio je Vuković i naglasio da je pobjedničko rješenje izvanrednan izbor, kojim je, između ostalog planirana podzemna garaža sa 737 parking mjesta, što je 200 parking mjesta više nego što trenuto imamo u centru grada, novo zelenilo i komercijalni sadržaji.

“Ovo je veliki uspjeh, jer idemo ka tome da se centar grada pretvori u pješačku zonu i zonu za bicikiste, a dodatno moramo naći rješenje da animiramo preduzetnike da u centru otvore svoje biznise”, pojasnio je gradonačelnik, navodeći da su planirani i poslovni prostoru na -1. nivou, te da se time otvaraju nove šanse za biznis i zapošljavanje.

Predsjednik žirija arhitekta Nikola Drakić je istakao da se u dijelu grada preko Morače napravio veliki iskorak u izgradnji i razvoju infrastrukture i da se u tom smislu mora pratiti ravnoteža sa centrom grada naglašavajući da je u tom dijelu  najvažnije da se rekonstruiše glavni gradski trg.

Obrazlažući odluku žirija Drakić  je konstatovao da je prvonagrađeni rad funkcionalno i estetski najbolje iskoristio prostor i da u sebi sadrži najbolje objedinjeno racionalno, estetki i funkcionalno rješenje.

Glavni državni arhitektaDragana Vuković kao član žirija je saopštio da je žiri formalno jednoglasno donio odluku za pronagrađeno rješenje i da su odlučivale nijanse između prva dva rada, dodajući da su dva od četiri predstavnika prvorangiranog rješenja iz jednog od svjetski najvećih i najpoznatijih arhitektonskih biroa, ali da bi jednako bio zadovoljan i da se radilo o studentima arhitekture.

Članovi žirija arhitekte iz Zagreba Saša Begović i Beograda Milan Đurić putem skajpa su se uključili u današnju press konferenciju.

Prema riječima Begovića pobjednički rad predstavlja najkvalitetnije rješenje na svim nivoima kojim se dobija novo središte javnog života u Podgorici i na neki način od svih radova nudi sve programske elemente trga kombinacijom dosta klasičnih i savremenih formi.

“Prema okolini, svim zgradama, fleksibiknosti trga. Rad je vrlo jasan i artikulisan. Ima te dvije tribine. Definitvno najbolje je riješen podzemni dio prema zgradi Beka. Tu su savremeni elementi, pristupačnost sa svih strana. Voda je jedan od scenarija koje se može napraviti tu. Ovaj rad ima energetsku i ekološku zanimljivu stvar koje pokriva. Mislim da će ovo biti izuzetan trg”, rekao je Begović.

Milan Đurić je istakao  da pobjedničko idejno rješenje donosi glavnom gradu novu simboliku, što i suštinski mijenja karakteristiku prostora i grada u cjelini. Đurić je objasnio da pobjedničko idejno rješenje Trga nezavisnosti, sadrži jasno racionalno saobraćajno rješenje i time je uspostavljen novi sloj ekoloških elemenata koji su na značajnom nivou unaprijeđeni. 

Sve detalje o konkursu, izvještaje žirija i sve konkursne radove možete pogledati na sljedećem linku: 

https://podgorica.me/stranice/konkurs-za-idejno-urbanisticko-arhitektonsko-rjesenje-trga-nezavisnosti-u-podgorici-competition-for-conceptual-urban-and-architectural-design-of-independence-square-in-podgorica

Izjava gradonačelnika Vukovića dostupna je na sljedećem linku: 

https://youtu.be/09lJt9MVQBY

Izjava predsjednika žirija Nikole Drakića dostupna je na sljedećem linku:

Izjava arhitekata Milana Djurića i  Saše Begovića dostupna je na sljedećem linku: 

Izjava glavnog državnog arhitekte Dragana Vukovića dostupna je na sljedećem linku: 

Pokrivalice sa događaja :

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja