Ekonomsko osnaživanje žena znači prosperitetno društvo i zdraviju ekonomiju, zbog čega je potrebno da poslovna zajednica i Vlada rade partnerski na unapređenju mogućnosti za dalji razvoj ženskog preduzetništva, ocijenjeno je na današnjoj konferenciji “U korak sa novim vremenom u Privrednoj komori.

Potpredsjednica PKCG Ljiljana Filipović, kazala je da je u Crnoj Gori uspostavljen pravni institucionalni okvir i usvojene su politike i strateška dokumenta koji podržavaju ekonomsko osnaživanje žena.

-Kvalitetan regulatorni okvir potrebno je afirmisati intenzivnim aktvnostima u praksi koje će u znatnoj mjeri pospješiti aktivnosti preduzetnica – kazala je Filipović.

Ona je dodala da sopstveni biznis ima 13,5 odsto muškaraca, a svega 3,6 odsto žena.

-Žene su prisutnije u kategorijama neaktivnog stanovništva što je zabrinjavanjuće, imajući u vidu podatak da Crna Gora ima jak potencijal kada je u pitanju broj žena sa visokim obrazovanjem – precizirala je Filipović.

Ona je ocijenila da se žene suočavaju sa određenim preprekama kao što su porodične obaveze i posjedovanje imovine, što zahtijeva uspostavljanje instrumenata koji bi podržali žene da daju svoj puni doprinos društvu.

-U cilju poboljšanja ženskog preduzetništva potrebno je raditi na njegovoj afirmaciji i jačanju kapaciteta. Ekonomsko osnaživanje žena znači njihovo veće učešće u donošenju odluka, prosperitetno društvo i zdraviju ekonomiju – smatra Filipović.

Prema posljednjim podacima, kako je navela, oko četvrtina preduzeća su ženska.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević, kazao je da bi poslovna zajednica i Vlada trebalo da rade partnerski na unapređenju mogućnosti za dalji razvoj ženskog preduzetništva.

-Statistički podaci upozoravaju na veliki jaz među polovima, posebno na tržištu rada, ali da postoje inspirativni primjeri dobre prakse žena preduzetnica koji treba da daju dalji podsticaj za napredak u ovoj sferi – naveo je Drljević.

On je dodao da stvarnost svakodnevno dokazuje da je potrebno uložiti dodatni napor da bi položaj žena u Evropi bio sigurniji i ravnopravniji.

-Žene su u političkom svijetu nedovoljno zastupljene, pogotovo na mjestima gdje se donose odluke. Jedan od najvećih izazova je postizanje ravnoteže između posla, obezbijeđivanje prihoda i vremena za sebe i svoju porodicu – rekao je Drljević.

Vlada je, kako je naveo, posvećena punoj implementaciji evropske vrijednosti, u prvom redu na zaštitu ljudskih prava.

-Crna Gora kroz pregovore radi na kreiranju uslova koji će svima omogućiti pristupačnost, jednakost, zapošljavanje, obrazovanje i socijanu zaštitu. Promjena socijalnog konteksta s ciljem stimulisanja žena da koriste svoje potencijale jeste izazov, ali i podsticaj da zajednički radimo ka pozitivnoj transformaciji društva – poručio je Drljević.

Načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović ocijenila je da je u Crnoj Gori žensko preduzetništvo prepoznato kao jedan od važnih uslova za ekonomski razvoj i uspostavljanje pune rodne ravnopravnosti.

-Učešće žena u kreiranju poslovnog okruženja je od izuzetnog značaja, a jačanje ekonomskog položaja je jedan od prioritetnih zadataka politike rodne ravnopravnosti – navela je Pejović.

Ona je kazala da je cilj da se stvore preduslovi za razvoj što više uspješnijih biznisa.

-Samo 2015.godine imali smo 9,6 odsto preduzetnica u Crnoj Gori, a danas ih ima 23 odsto. Trend ženskog preduzetništva je očigledan, ali ne želimo da se tu zaustavimo, već da radimo dalje na postizanju pune rodne ravnopravnosti u ovoj oblasti – ocijenila je Pejović.

Prema njenim riječima, ekonomski razvoj društva stvara uslove za aktiviranje ženskih resursa, naročito u oblati malih i srednjih preduzeća koje u tranzicionim ekonomijama poput Crne Gore, ali i regionu, generišu ekonomski razvoj.

-Vlada je u fokus djelovanja stavila pomoć ekonomskom položaju žene, da ona bude snažnija i u javnom životu i ekonomskoj sferi – kazala je Pejović.

Vlada je, kako je dodala, postavila i dva prioriteta koji se odnose na političku participaciju žena i borbu protiv nasilja nad ženama.

Konferenciju u saradnji sa PKCG organizuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.