Jačanje ekonomskog položaja žena jedan je od prioritetnih zadataka u ostvarivanju politike ravnopravnosti. Žensko preduzetništvo je još uvijek nedovoljno iskorišćen resurs privrednog razvoja, a opšta ocjena je da je normativni okvir, koji uređuje i podstiče žensko preduzetništvo, dobar, ali da bi kvalitetnija i doslednija primjena pomogla ženskom preduzetništvu u Crnoj Gori, poručeno je na današnjoj konferenciji “U korak sa novim vremenom“ u Privrednoj komori.

Predstavnice nevladinih organizacija ženskog preduzetništva, složile su se da žensko preduzetništvo ima multiplikativne afekte na cjelokupnu ekonomiju kroz otvaranje novih radnih mjesta, smanjenja nezaposlenostii veći nivo socijalne sigurnosti kao i daje  cjeloživotno učenje jedan od važnih faktora za eliminisanje rodnih stereotipa i kulturnih obrazaca koji uslovljavaju da su žene u neravnopravnom položaju. 

Predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena iz Hrvatske, Ivana Radić podsjetila  da su osnovani prije dvije godine sa ženama iz raznih djelova svijeta.

– Fokusirani smo na maloj školi preduzetništva za žene kako bismo ih naučili osnovnom preduzetništva i kako da vode firme. Neke već imaju svoja preduzeća, ali dolaze kod nas kako naučile nešto novo.Takođe, jednom godišnje radimo i međunarodnu konferenciju. Hrvatska je članica EU i imamo nekih olakšica. Radila sam istraživanje o ženama koje rade u EU, ali svoje proizvode i usluge prodaju u zemljama koje nijesu u EU. Rezultati su pokazali da žene i dalje, kao glavni problem. imaju edukacije kao i otežan pristup u finansiraju – istakla je ona.

Radić kaže da žene iz biznisa, radile u Hrvatkoj ili vani, trebaju više informacija i druženja.

-Poslovne žene moraju ići na konferencije i seminare. Imamo fondove koje možemo koristiti jer smo unutar EU, ali i druge zemlje imaju neke fondove pa se možemo uvezati. Takođe, radimo na tome da nađemo metadologiju koja bi pomogla da žene postanu preduzetnice. Jako je važno imati dostupne informacije o propisima, a treba razmišljati  da se posao raširi. Žene se same moraju izboriti za svoje mjesto, imati dovoljno hrabrosti i izaći vani – poručila je Radić.

Potpresjednica Udruženja poslovnih žena Srbije, Olivera Popović istakla je da to udruženje postoji 21 godinu, a iza njih je “bogato iskustvo i mnogo rada i realizovanih projekata, ciljeva, zadataka…”.

Popović se osvrnula i na “Freja Forum” koji predstavlja umrežavanje zemalja Zapadnog Balkana, Turske i Evropske unije.

-Cilj je da se svake godine mijenja lokacija odnosno zemlju gdje se Forum realizuje i okuplja preduzetnice radi razmjeni iskustva na demokratizaciji odnosno ekonomskom osnaživanju, ali kroz demokratizaciju zemalja Zapadnih Balkana. To je značajno iskustvo za nas. “Freja Forum” je za naše članice bilo itekako lijepo iskustvo. Donio je mnogo prijateljstava, razmjenu mišljenja i poznanstava. Važno je da se pokrenemo i umrežavamo – istakla je ona.

Predstavnica Asocijacija poslovnih žena (Sjeverna Makedonija)Valentina Diskoska, podsjetila je da su osnovani 2010. godine i da mnogo rade na poboljšanju položaja žena u biznisu.

.

-Radimo puno s mladim ljudima jer u njima vidimo perspektivu. Oni nam sugerišu na neke promjene. Ističu da ne može se raditi u firmama na isti način kao, recimo prije 20 godina. Takođe, radimo IT, zelenu ekonomiju, kao i na regionalnom povezivanju- rekla je Diskoska.

Predsjednica Asocijacije poslovnih žena iz Albanije, Flutura Xhabija objašnjava da pitanje žena u biznisu nije pitanje rodne ravnopravnosti, “jer smo to pitanje do sada prevazišli”. –

-Radimo puno, izdržavamo naše porodiceiI doprinosimo društvu. Nemamo ništa protiv donosioca odluka, ali oni moraju da shvate sda smo partneri I da moramo još više da sarađujemo – poručila je ona.

Predsjednica NVO “Asocijacija poslovnih žena Crne Gore” Ljubica Kostić Bukarica, naglasila je da ta NVO ove godine obilježava deset godina postojanja.

-Uvijek smo aktivne, imamo okrugle stolove, projekate … Posebno smo ponosni na savjetovalište za žene i mlade koje realizujemo sa Biroom – podrška biznis zajednici Glavnog grada. To je dobrovoljni, besplatni program. Naše članice daju savjete o vođenju biznisa, finansija i o mnogim drugim stvarima verzanim za preduzetništvo. To je naš skromni doprinos  zajednici. Kroz  savjetovalište je za tri godine prošlo oko 300 žena. Jednom nedjeljno dajemo savjete po tri sata, a predavači se smjenjuju. Urađeno je preko više od 50 biznis planova, a osnovano je više od 20 preduzeća. Uvijek imamo nove ideje, radimo vrijedno i tako ćemo nastaviti I dalje – rekla je Kostić Bukarica.  

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.