Poreska uprava je od juna do avgusta ostvarila ukupnu naplatu prihoda od 276,56 miliona eura, čime je, uprkos lošoj turističkoj sezoni, plan po rebalansu budžeta za taj period uspjela da premaši za 23 miliona eura.

Iz PU su kazali da je plan naplate prihoda po rebalansu budžeta iznosio 253 miliona eura.

-Od početka godine PU je ostvarila ukupnu bruto naplatu u iznosu od 706,2 miliona eura, što je 24 miliona eura više od osmomjesečnog plana po rebalansu budžeta”, navodi se u saopštenju PU.

Kako su saopštili, ostvareni rezultat je i oko 40 miliona eura, odnosno pet odsto, ispod ostvarenja iz istog prošlogodišnjeg perioda, odnosno 25 miliona iznad ostvarenja iz istog perioda 2018.

Iz PU su naveli da je od nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines naplaćeno deset miliona eura duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade.

Foto: Pobjeda

Iz PU su, u strukturi naplate ostvarene tokom osam mjeseci ove godine, posebno istakli naplatu poreza na dobit pravnih lica, u iznosu od 71,47 miliona eura, što je sedam miliona iznad plana, a osam miliona više nego prošle godine.

-Ovaj podatak indikator je visokog stepena korporativne kulture koja postoji u crnogorskoj privredi uprkos izazovima nametnutim pandemijom zarazne bolesti Covid-19 – smatraju u PU.

Iz PU su saopštili da kod naplate prihoda po osnovu zarada zaposlenih u Crnoj Gori nije zabilježen značajniji pad.

-Tako je po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica naplaćen iznos od 107,3 miliona eura, što je sedam miliona iznad plana naplate, a tri miliona manje nego prošle godine. Naplata doprinosa za socijalno osiguranje je iznosila 324,2 miliona eura, što je 13 miliona iznad plana, a 12,5 miliona manje nego prošle godine“, precizirali su iz PU.

Po osnovu koncesionih naknade naplaćen je iznos od 18,94 miliona eura, odnosno tri miliona eura iznad plana, a 8,3 miliona eura manje nego prošle godine.
Po osnovu poreza na promet nepokretnosti naplaćeno je 9,69 miliona eura, odnosno 1,5 miliona ispod plana i tri miliona manje nego prošle godine.

Iz PU su naveli da je najznačajnije smanjenje naplate zabilježeno kod poreza na dodatu vrijednost po osnovu kojeg je naplaćen iznos od 163,7 miliona eura, odnosno devet miliona ispod plana naplate i 16,6 miliona manje nego prošle godine.

-Rezultat naplate PDV-a posljedica je drastičnog usporavanja privrede zbog ekonomske krize nastale od početka pandemije zarazne bolesti Covid-19, koji je posebno bio vidljiv u primorskoj regiji tokom ljetnjih mjeseci, gdje je zabilježen pad prometa od čak 70 odsto – kazali su iz PU.

Iz PU su saopštili da, imajući u vidu okolnosti koje utiču na privredu, a koji se direktno odražavaju na fiskalni kapacitet privrednika, a samim tim i naplatu javnih prihoda, ostvarena naplata ukazuje da je PU uspjela da iskoristi najveći dio fiskalnog potencijala poreskih obveznika te da stepen poreske discipline i dobrovoljnog poštiovanja poreskih propisa održi na visokom nivou.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja