U zemljama Zapadnog Balkana od srijede će početi da se primjenjuje sljedeći korak u smanjenju cijena roming usluga u kojem će biti snižene dodatne naknade za usluge dolaznih poziva iz regiona i prenosa podataka odnosno pristupa internetu.

Iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je saopšteno da će dodatna naknada za uslugu dolaznih poziva biti smanjena sa četiri centa po minutu na 2,5 centi, odnosno 37,5 odsto.

-Dodatna naknada za uslugu prenosa podataka biće smanjena sa 2,5 centi po megabajtu na 1,5 centi, odnosno 40 odsto. Cijene ostalih regulisanih maloprodajnih roming usluga u državama Zapadnog Balkana će ostati nepromijenjene u odnosu na trenutno važeće cijene – saopštili su iz EKIP-a.

Iz EKIP-a su precizirali da će cijene roming usluge dolaznih poziva iz regiona za korisnike svih operatora u Crnoj Gori, kada uslugu rominga koriste u regionu Zapadnog Balkana, iznositi maksimalno 3,03 centa po minutu sa porezom na dodatu vrijednost.

-Cijene roming usluge prenosa podataka, kada se usluge rominga koriste u regionu Zapadnog Balkana, će iznositi maksimalno 1,91 cent po MB za korisnike Crnogorskog Telekoma, 1,96 centi za korisnike Telenora, odnosno od 1,82 centa do 21,78 centi po MB u zavisnosti od korisničkog paketa koji se koristi za korisnike M:tela – objasnili su iz EKIP-a.

Prethodno navedene cijene regulisanih maloprodajnih roming usluga će važiti do 1. jula naredne godine, kada će se roming usluge za korisnike u državama Zapadnog Balkana naplaćivati kao da je korisnik rominga u svojoj matičnoj mreži.

Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana je zaključen u aprilu prošle godine u Beogradu između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Sporazum je u ime Crne Gore potpisalo Ministarstvo ekonomije.

EKIP je početkom juna prošle godine donio Odluku kojom je Crnogorskom Telekomu, Telenoru i M:telu naložio da primijene cijene roming usluga u skladu sa Sporazumom.

-Navedenom odlukom su propisani koraci u smanjenju cijena roming usluga za korisnike iz Crne Gore kada budu koristili roming ulsuge u državama potpisnicama Sporazuma. Prvi korak u smanjenju cijena roming usluga je primijenjen 1. jula prošle godine – podsjetili su iz EKIP-a.

Pored regulisanih cijena maloprodajnih roming usluga operatori mogu korisnicima rominga da ponude da za dnevnu ili za neku drugu fiksnu periodičnu naknadu koriste određenu količinu regulisanih usluga rominga.

-Takođe, operatori mogu korisnicima da ponude i drugačije cijene roming usluga od ovih koje su određene Sporazumom i Odlukom EKIP-a, koje korisnik može sam da odabere u slučaju da su povoljnije za njega – navodi se u saopštenju.

Prelazak sa regulisanih cijena na alternativne cijene roming usluga obavlja se u toku jednog radnog dana i besplatan je za korisnika.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja