Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka kazao je da je jedan od ciljeva tog resora promovisanje ženskih prava i poboljšanje ekonomskog i socijalnog statusa žena, ali da je to i jedan od prioriteta Vlade Crne Gore.

– Kao društvo možemo da postignemo sve što hoćemo, ako smo dovoljno istrajni – poručio je juče Zenka na prvoj regionalnoj konferenciji “Vizija žene”u hotelu “Ramada”.

Konferenciju je organizovala NVO “Vision of humanity”, uz podršku UNDP, Ministartstva za ljudska i manjinska prava i glavnog grada.

-Radićemo na osnaživanju žena u politici i preduzetništvu i neumornoj borbi protiv nasilja nad ženama. U Ženskoj političkoj mreži imamo žena svih političkih boja, orjentacija i kako su krenule imaće problem muški svijet.Vlada i Ministarstvo pružaju svesrdnu podršku toj mreži koja ima što da kaže i u budućnosti biće bitan činilac kreiranja ženske politike i ravnopravnosti. Pitanje ekonomskog osnaživanje žena, kao jedna od prioritetnih smjernica, prolazi kroz različite afirmativne akcije koje vodimo sa relevantnim institucijama na nacionalnom i lokalnom nivou i u fokusu je našeg djelovanja. Uvođenje posebnih kreditnih linija za žensko preduzetništvo pri IRF posebna je podrška preduzetnicama –kazao je Zenka.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Danijela Gašparikova rekla je da istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma pokazuju da će Zapadni Balkan tek za više od od 60 godina premostiti jaz koji postoji kada je rodna ravnopravnost u pitanju. Kada je riječ o ekonomskom faktoru, dodala je, postoji jako puno dokaza da jednakost polova ima finansijskog smisla.

-Različiti socio – ekonomski faktori, dešavanja i u oblasti politike ugrožavaju jednaka prava i jednake mogućnosti za žene i na taj način dovode do opasnosti da ova borba neće nastaviti onom dinamikom koju je imala u prethodnom periodu – kazala je Gašparikova.

Predsjednik Skupštine glavnog grada Đorđije Suhić je saglasan da ne postoji stvarna rodna ravnopravnost, ističući da očekuje veća izdvajanja sredstva za žensko preduzetništvo na nivou opština.

-Na nama je da sve raspoložive resurse usmjerimo na poštovanje vladavine prava zasnovanom na obezbjeđivanju jednakih šansi za sve. Žene su uvijek bile one koje su imale viziju, koje su sposobne i koje su svojom snagom i ambicijom radile i gradile Crnu Goru. Danas u parlamentu glavnog grada imamo 40 odsto žena koje nijesu i ne smiju biti samo brojka, one su snaga i njihov uticaj je veoma značajan za donošenje odluka – kazao je Suhih.

Ivona Dabetić –Vujović iz organizacije “Vision of humanity”, kazala je da je neophodno stvoriti povoljan društveni ambijent i put ka punoj rodnoj ravnopravnosti u Crnoj Gori.

-Tema ljudskih, posebno ženskih prava, sve je snažnije zastupljena kako u svijetu u 21.vijeku nijesu iskoristile svoj puni ekonomski, socijalni i politički potencijal. Pitanjima rodne ravnopravnosti i ekonomskog osnaživanja žena posebno su pogođene Zapadnog Balkana. Ravnopravnost polova na tržištu rada još nije postignuta na što ukazuju podaci prema kojima žene obavljaju poslove koji nose niži stepen odgovornosti i manje su plaćeni uprkos stečenom obrazovanju – kazala je Dabetić – Vujović.

Konferenciju su pratile i panel diskusije čije su učesnice obradile neke od najaktuelnijih tema koje se tiču zaštite ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, ekonomskog i socijalnog osnaživanja žena u društvu, kao i jačanja položaja žena u poslovnom okruženju.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.