Ukupan promet na Montenegroberzi u oktobru je iznosio 7,45 miliona eura i bio je oko 22,3 odsto odsto veći nego u septembru.

-U poređenju sa oktobrom prošle godine, promet je veći 212 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 338,43 hiljade eura, a veći dio, odnosno 97 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

U oktobru je trgovano 22 dana, dok je prosječan dnevni broj poslova iznosio šest. Od ukupnog broja transakcija, 50 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

Foto: Pixabay

-Trgovinom akcijama 32 kompanije, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je 435,2 hiljade eura prometa ili 5,84 odsto ukupnog i zaključene su 122 transakcije – dodaje se u Biltenu.

Trgovinom akcijama fondova sklopljena su tri posla.

Oko 64 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je trgovinom akcijama Hipotekarne banke, preduzeća Drvoimpex, Plantaža, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Elektroprivrede (EPCG).

Najveći rast cijene u oktobru od 44 odsto, zabilježile su akcije kompanije Industrijaimport-Industrijainpex. Dionice emitenta Drvoimpex zabilježile su najveći pad vrijednosti, od 83 odsto.

Indeks MNSE10 pao je u oktobru 1,2 odsto i posljednjeg dana trgovanja imao je vrijednost od 648,09 poena. MONEX je zabilježio pad od 0,97 odsto na 9.784,75 bodova.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana oktobra iznosila je skoro 3,3 milijarde eurai bila je 4,6 odsto manja u odnosu na isti period prošle godine.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja