Projekat “Osnaživanje preduzetnica kroz razvoj tradicionalnih proizvoda”, podržan od  Ministarstva za ljudska i manjinska prava pod nazivom “ključ je u rukama žene” za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata 2019. godine, prvu promociju je imao danas u Centru za kulturu “Vojislav Bulatović – Strunjo” u Bijelom Polju.

Predsjednica udruženja preduzetnica Crne Gore Edita Dautović, istakla je da se ženski biznis od muškog razlikuje, između ostalog, po konceptu i pristupu poslu.

-Po obrazovanju sam ekonomistkinja, a 2006. godine, upustila sam se u posao sa nekretninama, a za tu oblast je važno imati dobre pravnike. Mentorsku podršku dobila sam upravo od žena koje su iskusne advokatice odnosno pravnice. Zajedno smo postavile firmu na noge. Sve sam više težila da mi žene budu mentori jer smo srodnije. Imam kolege, ali iskustvo mi govori da su koleginice bolje organizovane – rekla je Dautović.

Ona je podsjetila da u projektu, koji se pored Bijelog Polja realizuje u Pljevljima i Rožajima, učestvuje oko 30 potencijalnih i aktivnih preduzetnica sjevernog područja ili “žene koje već imaju razvijen biznis, ali žele da ga unaprijede”.

-Tematske oblasti obuke vezane su za unapređenje znanja i vještina za osnivanje i razvoj biznisa zasnovanog na tradiciji kao i sticanje znanja za razvoj i lansiranje postojećih i novih ručno izrađenih suvenira.Takođe, biće riječi i o proizvodnji hrane na osnovu uspješne kombinacije tradicionalnih motiva i modernih tehnika dizajna. Trening proces obuhvata vježbe – simulacije i uloge, studije slučaja, timski rad, grupne diskusije, kratka predavanja/prezentacije. Uporedo sa obukom, ženama se pruža i mentorska pomoć od iskusnih preduzetnica i uspješnih poslovnih žena uz pomoć stručnjaka – rekla je ona.

Kako dodaje, tokom četri mjeseca učesnice će biti podeljene po grupama uz podršku mentorki na razvoju postojećih i novih biznis ideja,”a sve sa ciljem unaprijeđenja poslovanja polaznica i njihovih biznis vještina i znanja”.

-Mentori će, nakon treninga, biti dostupni svima koji su zainteresovani za razvoj individualnih rješenja, ali i za povezivanje “jedan-na-jedan” sa potencijalnim klijentima. Specifični ciljevi projekta su povećanje mogućnosti za održivo samozapošljavanje žena kroz pružanje obuke, mentorstva, konsaltinga i mogućnosti umrežavanja ženama u zanatstvu i srodnim aktivnostima, kao i tehničku pomoć u boljem pristupu tržištu – rekla je Dautović. 

Podsjetimo, prema poslednjim dostupnim podacima, u Crnoj Gori posluje 24 posto preduzetnica što je značajan napredak u odnosu na 2014. godinu kada ih je bilo 11,3 posto i kada su bile  vlasnice samo četiri posto kuća, osam posto zemljišta i 14 posto kuća za odmor (vikedinca) u Crnoj Gori.Problem imovine je i danas prisutan jer bez nje, njihove  šanse za samozapošljavanje i ekonomsko osnaživanje su na minimumu, zbog nemogućnosti da se obezbijede garancije za otplatu kredita u obliku hipoteke. Nedostatak vlasništva nad imovinom uzrokuje multiplicirajuću diskriminaciju nad ženama: one su i dalje zavise od drugih (uglavnom muževa) i padaju lako ispod linije siromaštva u slučaju unutrašnjih ili spoljnih šokova.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.