Nevladina organizacija “Green Home” počela je realizaciju projekta “Zajedno za održive šume”, čiji je cilj povezivanje privatnih vlasnika šuma, civilnog sektora i građana kako bi se više pažnje posvetilo održivom upravljanju šumama.

Projekat, koji finansira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, traje sedam mjeseci.

Kako se navodi, projekat se sprovodi u partnerstvu sa Savezom udruženja privatnih vlasnika šuma.

-Projekat podrazumijeva povezivanje svih zainteresovanih strana – institucija, privatnih vlasnika šuma, civilnog sektora i građana kako bi se više pažnje posvetilo održivom upravljanju šumama – kazali su iz te NVO.

Foto: Unsplash, Ilustracija

Ocjenjuje se da se u cilju održivog upravljanja, posebna pažnja mora posvjetiti smanjenju ilegalnih aktivnosti u šumarstvu.

-Ali i smanjenju rizika od šumskih požara, klimatskih promjena i neracionalnog korišćenja šumskih resursa radi upravljanja šumama i šumskim zemljištem na način kojim se čuva biodiverzitet a da produktivnost, obnavljanje šuma zadovoljavaju ekološke, ekonomske i socijalne potrebe svih generacija – rekli su iz “Green Homa”.

Kako se navodi, projektom je planirano da se edukativnom kampanjom o važnosti šumskih ekosistema, izradom brošure i obukama privatnih vlasnika šuma i predstavnika civilnog sektora bolje razumije i pospješi održivo upravljanje šumama.

NVO “Green Home”, zajedno sa projektnim partnerom, želi da sprovođenjem projektnih aktivnosti, povezivanjem i zajedničkim djelovanjem institucija, privatnih vlasnika šuma i lokalnih zajednica, ukaže na važnost šuma.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja