Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih pet mjeseci je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 980 miliona eura, što je 15,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 133,1 milion eura, što je 14,3 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio manji 15,7 odsto i iznosio je 846,9 miliona eura.

-Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,7 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 15,5 odsto – rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 34,2 miliona EUR, koji čine obojeni metali 25,4 miliona eura i gvožđe i čelik 5,8 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 188,8 miliona eura, koji čine drumska vozila 51,2 miliona eura, električne mašine, aparati i uređaji 38,5 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 31,8 miliona eura, Slovenija 18,2 miliona eura i Mađarska sa 12,2 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 163,5 miliona eura, Kina 82,6 miliona eura i Njemačka 77,4 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene i sa Evropskom unijom.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja