Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih šest mjeseci je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila skoro 1,21 milijardu eura, što je 15,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 167,9 miliona eura, što je 12,6 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio manji 16,3 odsto i iznosio je 1,04 milijarde eura.

-Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,2 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 15,5 odsto – rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 41,9 miliona eura, koji čine obojeni metali 30,6 miliona eura, gvožđe i čelik 7,6 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 232,2 miliona eura, koji čine drumska vozila 62,4 miliona eura, električne mašine, aparati i uređaji 46,9 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 39,7 miliona eura, Slovenija 19,2 miliona eura i Mađarska 14,3 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 199,5 miliona eura, Kina 103 miliona eura i Njemačka 93,5 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom. 

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja