Međuvladina konferencija između Crne Gore i Evropske unije na kojoj će i zvanično biti otvoreno 8. pregovaračko poglavlje – Konkurencija, biće održana danas u Briselu.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da će, zbog situacije sa epidemijom koronavirusa i ograničene mogućnosti prisustva, u ime Crne Gore na Međuvladinoj konferenciji učestvovati šef Misije Crne Gore pri EU ambasador Bojan Šarkić.

U ime EU, konferenciji će prisustvovati ambasadorka Irena Andraši, stalna predstavnica Hrvatske pri EU i generalni direktor za evropsku susjedsku politiku i pregovore o pristupanju, Christian Danielsson.

-Crna Gora je dobila odobrenje država članica EU za otvaranje jedinog preostalog pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija. Održavanju Međuvladine konferencije prethodilo je pozitivno izjašnjavanje o predlogu za otvaranje Poglavlja 8 predstavnika EU zemalja u Radnoj grupi Savjeta EU za proširenje (COELA) i Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU u Briselu (COREPER) – navodi se u saopštenju.

Poglavlje Konkurencija obuhvata zaštitu konkurencije i državnu pomoć. Pregovori u tom poglavlju imaju za cilj efikasno sprovođenje politike zaštite konkurencije, što doprinosi unapređenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, povećanje proizvodnje i izvoza.

Zvaničan početak pregovora u posljednjem poglavlju koje će biti otvoreno predstavljaće potvrdu posvećenosti Crne Gore evropskoj integraciji s jedne strane, kao i spremnosti EU da njena vrata i dalje budu otvorena za države koje ispunjavaju obaveze na putu prema članstvu.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja