Piše: Anđela Šćekić Todorović, psihološkinja i geštalt psihoterapeutkinja

Situacija u kojoj se trenutno nalazimo nije laka za bilo koga od nas. Izolacija nam daje mnogo više vremena nego inače, ali na način na koji nismo navikli – moramo biti u kućama kako bi se svi zaštitili. Ovo vrijeme koje provodimo sami sa sobom pokreće razne procese u nama, otvara nove teme, poziva stare strahove, a formira i nove. Svi smo usmjereni na temu kako preživjeti virus koronu.

Anđela Šćekić Todorović

 Ljudsko biće u trenucima koje percipira kao opasne, više se okreće svom doživljaju, i emocijama koje situacija izaziva, nego realnoj slici same situacije i načinu na koji ono može reagovati. Sada je važno da zastanemo i realno pogledamo u ono što se dešava, postanemo svjesni svojih misli i doživljaja, i ugledamo šta možemo uraditi sada da bi se zaštiti i ostali u miru sa sobom, da bismo bili funkcionalni za djecu i spremni za ono što dolazi nakon izolacije. Ostanimo kući sa porodicom i igrajmo se skupa.

Nijednom roditelju nije lako da osmisli strukturu dana u vrijeme kada vlada uznemirenost, koju većina nosi sa sobom, i često nesvjesno prenosi na djecu. Najmlađim članovima porodice je potrebno objasniti situaciju u kojoj se svi nalazimo na način na koji oni mogu razumjeti, sa kratkim i jasnim informacijama, bez iznošenja detalja. Naša bića su navikla na pokret i na društvo, i sada kada smo to morali da prekinemo, nalazimo se u prostoru koji je frustrirajući za nas.To stanje je takođe frustrirajuće i za djecu, jer su i oni prekinuli socijalne kontakte sa drugarima.

Prvih nedelju dana izolacije je prošlo, i svi smo se igrali sa djecom, osmišljavali razne aktivnosti, tražili preko interneta ideje i realizovali ih u kućnim uslovima. Za one kojima je prifalilo ideja, pripremila sam neke ideje za aktivnosti kojima možete razvijati finu motoriku kod djece predškolskog uzrasta i na taj način kvalitetno provesti vrijeme sa djecom. Takođe, u kući možemo realizovati aktivnosti kojima ćemo podsticati i govorno-jezičke,  kao i motoričke sposobnosti. Roditelji su u stalnom kontaktu sa svojim prijateljima pa preko društvenih mreža i telefona komuniciraju sa njima, dok djeci zaista fali komunikacija sa drugarima. Omogućite im da se čuju preko telefona sa svojim drugarima, da podijele sa njima šta su to radili tokom prethodnih dana. Vjerujem da će im biti drago da razgovaraju sa svojim drugarima. Važno je znati da svaka aktivnost ne treba predugo da traje, pratite mogućnosti i potrebe svog djeteta.

U predškolskom dobu je važno razvijati finu motoriku (sposobnost da se prave precizni sitni pokreti rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka), jer ona utiče na cjelokupan razvoj djeteta, čini ga samostalnim za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, utiče pozitivno na razvoj govora u najranije uzrastu, i važna je  za polazak u školu. Ovo su neke od aktivnosti kojima postičemo razvoj fine motoriku, vježbamo pažnju i koncentaciju: 

 • Cjepkanje i lijepljenje bijelih papirića na podlogu od kartona. Kada djeca odrade aktivnost, uzeti četkicu i tempere i bojati zalijepljene papiriće.
 • Vajanje kruglica od papirnih maramica- nacrtati oblik na listu papira, cjepkati i oblikovati kuglice od papirnih maramica, a potom lijepiti tako da se popuni oblik. Nakon toga može se temperama bojati popunjeni oblik.
 • Napraviti lutkice i na stapiće i staviti bijelu tkaninu preko njih, a zatim ih ukrašavati temperama ili flomasterima.
 • Pomoću krep papira u boji ukrašavati model napravljen na hameru ili većem papiru, kartonu.
 • Ubacivanje loptica kroz tubu u kutiju – Uzeti kartonski dio ubrusu, oblijepiti ga papirom u boji ili kolaž papirom, zatim uzeti kutiju i oblijepiti na isti način, napraviti loptice od papira, selojtepa, plastelina i slično i ubacivati kroz napravljenu tubu u kutiju.
 • Igre sa štipavicama – Uzeti razne sličice ili dječje radove i kačiti uz pomoć štipavica na kanap koji je okačen na vidno i pristupačno mjesto djeci da mogu samostalno odraditi aktivnost;  Pravljenje krokodila od štipavica- kačiti jednu na drugu štpavicu; Uzeti plastiču čašu, zakačiti štipavicu (npr. crvene boje) na čašu i ubacivati spajalice ili kuglice od plastelina (crvene boje) u nju.
 • Igre sa folijom – cjepkati foliju, i od iscjepkanih djelića folije praviti kuglice i ubacivati u plastičnu bocu ili čašu.
 • Igre sa makaronama i špagetama: Nizanje makarona na slamčice; pravljenje ogrlice od makarona. Napraviti kuglicu od plastelina, u nju zabosti jednu špagetu i na špagetu nizati sitne makarone. Potom uzeti tempere, i četkicom lagano obojati napravljeno
 • Igre sa vodom – Kupanje i brisanje lutkica i gumenih životinjica. Uzeti nekolike čaše i plastični bokal, sipati vodu u bokal, a potom iz bokala presipati u čaše.
 • Sjeckanje makazicama
 • Nacrtati model patika na papiru ili kartonu, napraviti rupice na modelu, i provlačiti vunicu kroz rupice
 • Igre otiskivanja – napraviti modlice od krompira ili sunđera u različitim oblicima, staviti tempere na paletu. Dijete napravljene modlice stavlja u temperu i otiskuje na list papira.
 • Igre slikanja četkicom na različitim materijalima (npr. na papiru, lišću, kamenčićima, šišarkama i slično)
 • Igre sa tijestom i plastelinom – pravljenje različitih oblika od tijesta i plastelina
 • Igre lijepljenja različitih oblika i materijala
 • Igre sa klikerima – Napraviti veću površinu od plastelina u obliku pravougaonika i na jednom kraju udubiti rupicu veličine klikera. Zatim napraviti blago udubljen put od drugog kraja do rupice. Uzeti tanak štapić (plastični ili drveni) i lagano gurati kriker putićem do rupuce.
 • Igre sa kockama: Hvatanje kockica sa hvataljkom i ubacivanje u kutiju, slaganje kula i pravljenje raznih oblika od sitnih kockica.
 • Igre u kojima će dijete zavijati i odvijati čep na plastičnoj flaši
 • Igre sa bockalicama- praviti različite oblike sa bockalicama raznih boja na površinu koja je predviđena za bockalice
 • Igre oblačenja i skidanja odjeće  lutkama
 • Crtanje kredom po tabli, crtanje i bojanje voštanim bojama

Sve aktivnosti mogu se lako prilagoditi kućnim uslovima uz dodatnu kreativnost roditelja. Prije nego svaki roditelj počne da primjenjuje i realizuje razne aktivnosti, važno je da ugleda da on nije svemoguć, i da nekada kada djeca ne sarađuju i ne žele da se igraju kako je roditelj osmislio, nije problem u njemu, već jednostavno nije trenutak u kom su obje strane raspoložene za aktivnost. Nekada je važno pustiti dijete da samo osmišljava igru, da samo vodi igru, a da mi budemo samo prisutni, ili pasivni igrači u igri koje dijete vodi.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja