Predsjednik Opštine Tivat, Sinaša Kusovac je uz podšku opštinskih Sekretarijata za turizam i preduzetništvo i Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode  u srijedu 29.jula, održao prvi u nizu planiranih sastanaka sa predstavnicima tivatske privrede, a na temu donošenja opštinske Odluke o II setu ekonomskih mjera podrške privredi i građanima u Tivtu, prenosi portal opstinativat.me.

Predsjednik Kusovac je predstavnicima Udruženja ugostitelja Tivat i izdavaocima privatnog smještaja predstavio predlog pomenutih mjera koje obuhvataju:

Umanjenje obaveza plaćanja zakupnine za zakupce poslovnih prostora i zemljišta u vlasništvu Opštine za 50% za period od 01.07. do 31.12.2020.;

Umanjenje obaveza plaćanja lokalne komunalne takse za 50% od 01.07. do 31.12.2020.;

Umanjenje obaveze plaćanja poreza na nepokretnost za fizička i pravna lica, od 10%, za 2020.;

Oslobađanje obaveza plaćanja naknade za korišćenje opštinskih puteva za 2020;

Oslobađanje obaveze plaćanja lokalnih administrativnih taksi za 2020. i

Obustavljanje naplate zatezne kamate za dugovanje na osnovu poreza na nepokretnost za 2020.

Ukupna procijenjena vrijednost ovih mjera će, kako kaže Kusovac, iznositi oko 949.000,00€ i njihova je namjera da na sledeću sjednicu Skupštine opštine Tivat, koja je zakazana za 10. avgust, idu sa ovim predlogom u nadi da će bar u određenoj mjeri olakšati privredi i građanima.

On je izrazio zahvalnost na velikom odzivu predstavnika ugostitelja i izdavaoca smještaja. „Mi želimo da čujemo vaše mišljenje i vaše predloge o onome što lokalna uprava može uraditi na ovom planu“, poručio je Kusovac.

Predlog da predložene mjere budu na snazi do ljeta naredne godine

Predstavnik Udruženja ugostitelja Tivat Tonći Francesković, ukazao je na potrebu da već usvojene, ali i predložene mjere, budu na snazi do ljeta naredne godine, a ne samo da kalendarskog kraja ove. Iz Opštine je pojašnjeno da je predlog mjera vezan za budžetsku godinu, ali da se u novembru, kada se planira budžet za 2021. može razgovarati o produženju trajanja svih pomenutih mjera.

Bojazan za opstanak  poslova tivatskih ugostitelja

Tivatski ugostitelji su izrazili veliku bojazan za opstanak njihovih poslova u aktuelnim okolnostima i pokazali interesovanje za mogućnost umanjenja i drugih redovnih mjesečnih troškova ka opštinskim preduzećima. Oni su takođe, iznijeli problem razlike u cijeni zakupa opštinskih i terasa koje pod zakup daje JP „Morsko dobro“, ali i naglasili nezadovoljstvo zbog odnosa bankarskog sektora kada je u pitanju kreditna podrška.

Predsjednik opštine je obećao da će tamo gdje ima prostora obaviti potrebne konsultacije i sagledati da li postoje mogućnosti za dodatne olakšice, potpuno razumijevajući težinu situacije u koju su zapali tivatski ugostitelji.

Mjere koje se već sprovode po osnovu opštinske Odluka o donošenju mjera za podršku privredi i građanima u Opštini Tivat, usvojene na sjednici SO 20.05.2020. obuhvataju:

Odlaganje plaćanja poreza na nepokretnosti za 2020. – I rata do 31.08, II rata do 30.11;

Odlaganje izvršenja rješenja za prinudnu naplatu za lokalne javne prihode na 60 dana, za postupke prinudne naplate pokrenute u 2020.;

Odlaganje plaćanja poreske obaveze po osnovu prireza poreza na dohodak fizičkih lica na 90 dana;

Oslobađanje od plaćanja za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta za 2020. za 90 dana;

Oslobađanje od zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Opštine za 90 dana;

Oslobađanje od plaćanja poreza na nepokretnost za 2020,, za zemljište koje je registrovano za obavljanje poljoprivredne djelatnosti;

Oslobađanje od plaćanja naknade za licencu taxi udruženja i preduzetnika, od 19.03 do 31.12.2020.;

Umanjenje obaveza plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Tivat u iznosu od 50% za 2020.

Procijenjena vrijednost usvojenog seta mjera iznosi 524.500,00€, a predloženog seta mjera 948.769,25€. Podrška Opštine Tivat građanima i privredi kroz pomenute mjere u 2020.godini, a radi prevazilaženja i ublažavanja  posljedica epidemije iznosiće 1.473.269,25€ .

U narednim danima biće održani sastanci i konsultacije na istu temu sa predstavncima poljoprvrednika, pčelara, maslinara, ribara…

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja