U Crnoj Gori oko 100 djece je inficirano korona virusom u drugom talasu epidemije, saopštila je direktorica pedijatrijske klinike Instituta za bolesti djece Veselinka Đurišić.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, saopštila da su od početka juna u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore bila hospitalizovana tri djeteta, kao asimptomatski nosioci infekcije koronavirusa.

Đurišić je navela da djeca obolijevaju od lakših formi Kovida-19, te da nije bilo teže bolesne djece.

Djeca bez težih oblika infekcije: Institut za bolesti djece Foto: Pobjeda

-To su djeca koja često imaju infekcije koje su bez posebne simptomatologije, ali to ne umanjuje značaj tih pacijenata zato što mogu biti prenosici bolesti. U slučaju da imaju teboge one su lakše i vezane su za respiratorne simptome – navela je Đurišić.

Kazala je da nije bilo potrebe za liječenjima u tercijalnoj ustanovi.

-Nije bilo djece na mehaničkoj ventilaciji, nijesu zahtijevali primjenu kiseonike, osim u nekom kratkom intervalu kada ih primimo, serviramo i nakon toga brzo otpustimo na kućno liječenje – kazalaa je Đurišić.

Pošto se infekcija se kod djece karakteriše nedostatkom bilo kakvih simptoma ili imaju blažu formu obolijevanja, Đurišić navodi da se ne može znati da je dijete bolesno, osim ako se ne dobije podatak da je u njegovom okruženju imalo mogućnost da se inficira virusom.

-Drugi simptomi su vezani za respiratorne smetnje, blagu povišenu tjelesnu temperaturu, nekad je prisutan kašalj, blaga zapušenost nosa i, ukoliko je dijete starije, nedostatak čula mirisa i ukusa – navela je Đurišić.

Prevencija

Kada je riječ o sprečavanju širenja infekcije Kovid-19, Đurišić je istakla da je prevencija na prvom mjestu.

-Na prvom mjestu je higijena ruku i respiratorna higijena, odnosno održavanje higijene nosa i usne duplje, redovno pranje zuba, redovna toaleta nosa, redovno ispiranje grla i redovno uzimanje obroka i pravilna ishrana – navela je Đurišić.

Kako je navela, sve su to stvari kojima se prevenira nastanak bilo koje bolesti, a posebno onih koje se prenose kontaktom.

-Takođe je jako bitno održavanje distance u samoj porodici i u kolektivu – dodala je Đurišić.

Kako razlikovati grip od korona virusa?

Đurišić je navela da je temperatura kod koronavirusa nešto niža, 37-38 stepeni.

-Prisutan je suvi kašalj koji se javlja u epizodama i traje dugo i prisutan je gubitak čula ukusa i mirisa – kazala je ona.

S druge strane, kod gripa je prisutna sekrecija iz nosa, zakrvavljene oči, bol u grlu i slično.

Đurišić je kazala da će Udruženje pedijatara u narednom periodu dati saopštenje u vezi sa prevencijom i prepoznavanjem ranih simptoma pojave gripa i koronavirusa.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja