Problemi nasilja nad ženama i djecom, posebno seksualno nasilje, mogu se rešavati isključivo zajedničkom saradnjom i multidisciplinarnim pristupom. Rad sa institucijama je nesporan, poželjan i očekuje se još bolji i kvalitetniji nastavak saradnje u prevenciji zbrinjavanja žrtava raznih oblika seksualnog nasilja, poručeno je na jučerašnjoj konferenciji i panel diskusiji “Reći NE seksualnom nasilju znači reći DA životu” u hotelu “Podgorica”.

Načelnik odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima Željko Spalević, istakao je da je seksualno nasilje zasnovano na polnoj uređenosti i seksualna eksploatacija kao oblik ispoljavanja krivičnog djela prema ljudima “predstavlja najgrublje kršenje osnovnih ljudskih odnosno dječijih prava”.

-Posledice ovakvih gnusnih djela imaju razarajuće efekte. Žrtve su izložene fizičkom i emotivnom zlostavljanju, a u mnogim slučajevima fizičke i psihičke povrede su ozbiljne i trajne da ne postoji mogućnost da se fizičko i mentalno zdravlje u potpunosti sanira. Navedene činjenice, nas kao ljude i profesionalce, obavezuju da djelujemo svi zajedno, da žrtvama pružimo neophodnu pomoć, njihovom spašavanju, a počinioce krivičnog djela izvedemo pred licem pravde – rekao je Spalević.

Kako dodaje, to je jedino moguće ukoliko se konstantno radi na obezbjeđenju uspostavljanjenih mehanizama i svako doprinosi radom iz nadležnosti svoje institucije.

-Važno je uspostaviti čvrsto partnerstvo sa organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima i da ciljano sprovodimo aktivnosti koje nam, kako na polju prevencije proaktivne indentifikacije i zaštite žrtava, tako i na polju efikasnog krivičnog gonjenja izvršioca ovih krivičnih djela – kazao je Spaljević.

Prema njegovim riječima, ponosan je na razvijenu višegodišnju saradnju sa nevladinim sektorom kao partnerima u svim segmentima.

– Uvjeren sam da će SOS telefon za žrtve seksualnog nasilja u narednom periodu biti sve više prepoznat kao servis koji će pomoći svima kojima je ta vrsta pomoći potrebna. Na ovaj način jačamo kontakt sa ciljanom javnošću, sa žrtvama svih oblika nasilja i snažićemo kompletne napore koji se preduzimaju na ovom planu – poručio je Suljević.

Direktorica NVO “Crnogorski ženski lobi” Aida Petrović, istakla je da se problemi nasilja nad ženama i djecom, posebno seksualno nasilje, mogu rješavati zajedničkom saradnjom i multidisciplinarnim pristupom.

-Telefon za žrtve seksualnog nasilja je servis koji je lincenciran po nacionalnim standardnima koje prepisuje Ministarstva rada i socijalnog staranja i prema pravilnicima i procedurama koji smo ispunili. Osim što je prvi servis u regionu, ovakvog tipa, on je i nacionalno servisiran. Ispunjavanje uslova za licenciranje pomogli su nam donatori odnosno Evropska unija koja je u saradnji sa Vladom Crne Gore i kancelarijom UNDP iz Crne Gore i UN Womenom pomogla u obezbjeđivanju uslova koji nijesu mali, već su jako zahtjevni. Najveća satisfakcija za mene je što su sve žrtve, a koji su stranci koji su bili u u teškom psihofizičkom stanju, otišle iz Crne Gore živi i zdravi svojim kućama. To je moj najveći benifit – pružena podrška i pomoć i to ne u mjeri mogućeg nego i više od toga. U tom pogledu, nastavak rada sa institucijama nesporan, poželjan i očekujem još bolji i kvalitetniji nastavak saradnje u prevenciji zbrinjavanja žrtava raznih oblika seksualnog nasilja kao i kada je riječ o edukaciji i preventnivnim djelovanjima – rekla je Petrović.

Senka Klikovac iz Ministarstva zdravlja istakla je da je tema o žrtvama seksualnog nasilja do skoro bila tabu tema, a možda je, kako kaže, to i dalje ostala na našim prostorima “zbog porodičnog okruženja jer niko ne želi da bude javan i transparentan i da ono što ne funkcioniše i ono što ugrožava ne želi da prijavi”.

-Svaki slučaj se mora prijaviti i perocesuirati. Ne mora da znači da su posledice onakve kakvim se u određenom trenutku shvataju. U našem društvu najviše seksualno nasilje trpe žene, djevojke, a u zadnje vrijeme ako ne direktno onda indirektno preko portala, štampe vidimo da ima dosta seksualnog zlostavljanja i na djevojčicama. Kada govorimo o silovateljima ne možemo govoriti samo o onima po parkovima ili nekom zatvorenom krugu već o silovateljima u porodičnom krugu. Možda nijesmo svjesni koliko ima silovatelja u bračnim, vanbračmnim zajednicama ili partnerskim odnosima, a posebno kada je u pitanju bračna zajednica. Partnerka nije spremna da prijavi takvo nasilje već trpi cijekli život – rekla je Klikovac.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.