Mjere u trećem paketu podrške građanima i privredi moraju obuhvatiti pomoć privatnim turističkim davaocima smještaja, hotelijerima i ugostiteljima, ocijenio je potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu i dodao da bi, u cilju spašavanja sezone, granice trebalo otvoriti već od 1. jula.

On je na konferenciji povodom predloga privremenih ekonomskih mjera za poboljšanje stanja izazvanog pandemijom Covid-19, kazao da se mjere koje će podržati turizma moraju kreirati u cilju premošćavanja već vidljivo krizne godine, sa narednom turističkom sezonom.

-Mjere u trećem paketu ekonomskih mjera moraju nastaviti i imati proaktivnu ulogu u smislu pomoći ekonomiji i građanima. Turizam kao sektor radno intenzivan i koji obavlja nevidljiv izvoz robe i usluga će posebno biti ugrožen, te se mora omogućiti da dočeka narednu godinu u punom kapacitetu – rekao je Nimanbegu na konferenciji za novinare u Skupštini.

On je pozvao Vladu, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i komercijalne banke da urgentno rade na pomoći privatnim turističkim davaocima smještaja u obezbjeđivanju kredita sa niskom ili čak bez kamate.

-Osnov kredita bi bila prosječna mjesečna plata u Crnoj Gori, odnosno pet do šest hiljada eura za jednu porodicu. Rok vraćanja bi bio pet do sedam godina, sa jednom godinom grejs perioda – precizirao je Nimanbegu.

Prema njegovim riječima, drugi segment je pomoć hotelijerima i ugostiteljima.

-Na taj način bi se oni pripremili i na sljedeću turističku sezonu. Hotelijerima i ugostiteljima se mora u trećem paketu mjera već sada staviti do znanja da će im se pomoći u iznosu od minimalnih zarada i u junu, kao što je bilo za april i maj, uz saznanje da je broj zaposlenih već značajno uvećan u odnosu na predsezonu – naveo je Nimanbegu.

On smatra da bi građani, posebno oni koji imaju sezonska zapošljavanja ili privredne aktivnosti, mogli da imaju pristup tim korona kreditima, koji bi bili izraz mjere države i banaka za očuvanje ekonomske suspstance svojih građana.

-Treći aspekt je otvaranje granica što je prije moguće, uz jasne mjere održavanja fizičke distance. Treba se razmotriti otvaranje granica već od 1. jula – rekao je Nimanbegu.

On je kazao da se situacija sa virusom komplikuje, tako da turistička privreda ne može imati velika očekivanja.

-Zato apelujem kod nadležnih da se u novim ekonomskim mjerama Vlade i NKT-a, osim kolektivnog smještaja, predvidi i pomoć za individualni privatni smještaj – naveo je Nimanbegu.

On je takođe podržao apel turističkih subjekata i organizacija da Vlada, uz poštovanje zdravstvenih mjera, nađe način da otvori granice i dozvoli nesmetan ulazak i boravak osoba iz država regiona, kako bi turistička privreda koliko je to moguće uspjela da spasi svoju turističku sezonu.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja