Vlada bi trećim državnim paketom podrške za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa trebalo da obezbijedi od 150 do 200 miliona eura, kako bi se podstakla kreditna aktivnost privredi, pišu Vijesti.

Od toga bi veći dio pristupačnijeg novca privredi usmjerili preko komercijalnih banaka, a 50 miliona bi se plasiralo preko državnog Investiciono-razvojnog fonda, saopšteno je nezvanično podgoričkom listu iz više izvora u izvršnoj vlasti i bankarskom sektoru, uz ograđivanje da cifre nijesu konačne.

Ministarstvo finansija razrađuje model po kojem bi se sve sprovelo.

Državnoj kasi, prema procjenama iz Vlade, fali oko 508 miliona eura zbog koronakrize, od čega je 53 miliona obezbijeđeno iz donacija. Do oko 455 miliona dolazi se pozajmicama.

Resor finansija je nedavno obezbijedio pozajmicu od 250 miliona eurapreko garancije Svjetske banke (SB), a o ostalima pregovaraju.

Nove predloge ekonomskih mjera nadležna ministarstva dostavljaju koordinatoru za treći paket – potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Milutinu Simoviću.

Narednih dana treba da usaglase mjere koje će usvojiti Vlada, što se očekuje ove sedmice ili najkasnije naredne.

Jedna od razmatranih opcija je državna pomoć za kamate na kredite, kao i ukidanje doprinosa za novo zapošljavanje kada isteknu šestomjesečne subvencije za tu namjenu, koje su dio drugog paketa podrške.

U trećem paketu posebno će biti tretirana pomoć turističkoj privredi.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja