Na liniji opredjeljenja uprave Glavnog grada da obogati kulturni život Podgorice i oživi centar grada, u toku je priprema za otvaranje nove galerije, knjižare i kafea u Vučedolskoj ulici. Na prostoru ukupne površine oko 215 m2, temeljnom i pažljivo planiranom adaptacijom Podgorica uskoro dobija neophodne i adekvatne izlagačke uslove. Projekat adaptacije izvodi se u skladu sa svim standardima galerijskih djelatnosti te uz primjenu savremenih rješenja unutrašnje arhitekture, i uz uvid u iskustva i uporedne prakse internacionalnih umjetničkih scena. Nakon adaptacije i opremanja ovog jedinstvenog prostora otpočeće se sa cjelovitim i promišljenim programima sa fokusom na savremenu umjetnost. Pored izlagačkog prostora, kao prateći segment pokreće se i Art kafeterija – dodatna mogućnost susreta i kulturne razmjene. Kroz adaptaciju ovog nesvakidašnjeg gradskog prostora za umjetnost, stiču se uslovi i za kreiranje nove programske šeme. Programski koncept biće fokusiran na savremenu umjetnost i nove umjetničke tehnologije, te pored prezentacije rada crnogorskih vizuelnih umjetnika u značajnoj mjeri okrenut i umjetničkim scenama regiona i Evrope, interdisciplinarnim projektima, radionicama, istraživanju i novim modelima prezentacije i recepcije umjetnosti. Program će se osmišljavati na osnovu stručnih selekcija i kroz saradnju programskog tima, a realizovati kroz brojna, već potvrđena partnerstva sa galerijama, institucijama i kulturnim akterima iz zemlje i inostranstva, saopšteno je iz PG Biroa.

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.