Ministarstvo nauke objavilo je konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori, sa ciljem jačanja ljudskih resursa za istraživanje, inovacije i konkurentnost i povećanja broja mladih istraživača na univerzitetima.

Iz tog Vladinog resora kazali su da se atraktivna stipendija dodjeljuje na period do tri godine, a obuhvata besplatnu školarinu, mjesečne troškove za doktoranda u neto iznosu od 700 eura i troškove istraživanja do deset hiljada eura u bruto iznosu na godišnjem nivou.

-Ciljevi tog konkursa su jačanje ljudskih resursa za istraživanje, inovacije i konkurentnost, povećanje broja mladih istraživača na univerzitetima u Crnoj Gori, internacionalizacija istraživačkog rada, kao i razmjena znanja između akademskog i privrednog sektora – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva nauke rekli su da stipendija podrazumijeva potpunu posvećenost doktorskom istraživanju na jednom od univerziteta u Crnoj Gori – ustanovi domaćinu, u toku redovnog radnog vremena, uz obavezno mentorstvo, kao i period međunarodne ili međusektorske mobilnosti.

Kako su naveli, doktorandi kroz program stipendiranja treba da postignu značajne rezultate, imaju intenzivnu saradnju sa istraživačkim timom, putem mobilnosti ojačaju veze istraživačkog tima sa međunarodnim partnerima ili partnerima u privredi i ojačaju kapacitete kako bi mogli da pripremaju aplikacije za EU fondove za istraživanje i inovacije.

-Zainteresovani kandidati i potencijalni mentori mogu iskazati interesovanje za stipendiju prijavljavanjem na portalu “Naučna mreža“ (www.naucnamreza.me) do 25. juna ove godine do 14 sati, a podnošenje prijava se vrši preko portala “Naučna mreža” i na adresu Ministarstva nauke do 10. jula ove godine do 14 sati – kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva nauke istakli su da se za samo dvije godine broj doktoranada u Crnoj Gori značajno povećao.

-Upravo ovim programom podrške mladim doktorandima zadržavamo sjajne mlade u zemlji, a to najbolje pokazuje podatak da smo 2017. godine imali 100 doktoranada, za godinu taj broj se uvećao za 27, dok je prošle godine Crna Gora imala ukupno 141 doktoranda – dodaje se u saopštenju.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja