Za aerodrom Tivat nabavljen je prvi električni tegljač vazduhoplova, dok je za podgorički obezbijeđen utovarivač avionskih kontejnera i paleta, saopštili su iz Aerodroma Crne Gore i dodali da su obje investicije ukupno vrijedne 410 hiljada eura.

Iz Aerodroma su kazali da je nabavka električnog tegljača iskorak u funkcionisanju tivatskog aerodroma.

-Njegovom upotrebom će se postojeći broj parking pozicija aviona bolje rasporediti i obezbijediti viši stepen sigurnosti, kako putnika, tako i osoblja aerodroma – navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Aerodroma Danilo Orlandić, rekao je da je prvi put u svojoj istoriji tivatski aerodrom dobio specijalno vozilo za vuču i guranje aviona po aerodromskoj platformi, takozvani pushback tegljač.

Detalj sa tivatskog aerodroma, Foto: Siniša Luković

-Odlučili smo se za nabavku električne verzije, jer će se na taj način smanjiti zagađenje na aerodromu i povećati sigurnost rada naših zaposlenih, ali i samih putnika – dodao je Orlandić.

On je naveo i da je nabavka pushback-a za aerodrom Tivat bila neophodna s obzirom na prostorna ograničenja za manevrisanje aviona.

-Na ovaj način pomažemo posadama aviona da se što lakše parkiraju, istovremeno obezbjeđujući više parking prostora na platformi. Aerodrom Tivat je vazdušna luka, koja, posebno u ljetnjoj sezoni, predstavlja stratešku tačku za našu privredu i turizam, a ovom investicijom doprinijećemo da se njegovi ukupni kapaciteti što bolje iskoriste kako bi opsluživali i više vazduhoplova i više putnika – kazao je Orlandić.

Iz Aerodroma su objasnili da električni tegljač, takozvani towbarless pushback, ne koristi klasičnu rudu za vuču i guranje vazduhoplova, već se sa njihovim nosnim točkom povezuje posebnim elektrohidrauličnim sistemom rampi.

-Tegljač TLD TPX-100E je proizvod renomiranog francusko-američkog proizvođača aerodromske opreme TLD Group. Njegov kapacitet dovoljan je za opsluživanje komercijalnih putničkih aviona C-kategorije, teških do 100 tona – navodi se u saopštenju.

Novi utovarivač kontejnera i paleta namijenjen je, takođe, velikim avionima sa znatnim kapacitetom za prihvat dovezene robe.

Vrijednost tendera za nabavku utovarivača je iznosila 160 hiljada eura, a tegljača 250 hiljada eura.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja