Evropska unija sjutra će otvoriti svoje granice za građane Crne Gore i još nekoliko država, dogovorile su zemlje članice.

Na listi EU za ukidanje restrikcija na putovanja iz regiona našla se još samo Srbija, prenosi portal RTCG.

-Preporuke se temelje na procjenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dvije sedmice, ali u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primijeniti postupak “brzog odlučivanja – navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Na listi zemalja iz kojih je dozvoljen ulazak u EU nalaze se Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana bude “blizu ili ispod prosjeka EU” na dan 15. juna kada je prosječan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Treći kriterijum odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju, uključujući testiranje, praćenje kontakata i izvještavanje, kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

Kriterijume zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU.

Državljani Monaka, Andore, San Marina i Vatikana imaju isti tretman kao državljani EU.

Popis i kriterijumi za ulazak odnose se na na putovanja koja nijesu nužna. Preporuke nijesu pravno obavezujuće, jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

Građani država članica EU kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU i članovi njihovih porodica i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja.

Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama i osoba koje rade na transportu roba.


Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja