Energija, poljoprivreda i zdravstveni turizam su prioritetne oblasti koje imaju izuzetan potencijal za ekonomski rast Crne Gore, ocijenila je ministarka nauke Sanja Damjanović na konferenciji Zeleni dani 2020.

Ona je u okviru panela Inovacije za budućnost ukazala na značaj Strategije pametne specijalizacije, koju je Crna Gora kao prva država van Evropske unije usvojila prošle godine.

Sanja Damjanović Foto: Boris Pejović

-Crna Gora prepoznata je kao regionalni Green Hub sa visokim nivoom korišćenja i potencijala za obnovljive izvore energije i mineralnih sirovina na principima kružne ekonomije i održive životne sredine – kazala je Damjanović.

Dvodnevna konferencija Zeleni dani 2020, koju Program Ujedinjenih nacija za razvoj organizuje on-lajn u saradnji s Vladom i Privrednom komorom, počela je danas kroz seriju on-lajn razgovora.

Iz Ministarstva nauke je saopšteno da su učesnici razgovarali o dinamici nastalih promjena podstaknute tehnološkim napretkom, ali i uticaju inovacija i ulaganja u ustraživanje i razvoj na konkurentnost i ekonomski rast zemlje.

Damjanović je kazala da jačanje organske poljoprivrede i korišćenje savremenih tehnologija za tradicionalne poljoprivredne proizvode stavljaju organsku i autohtonu hranu na vrhu crnogorskih inovacijskih ciljeva.

Pored energije i održive poljoprivrede jedan od prioriteta je i zdravstveni turizam gdje Crna Gora ima veliki razvojni potencijal, zahvaljujući tradiciji, resursima ali i ljudskim kapacitetima.

Osim renomiranog Instituta “Simo Milošević” u Igalu, koji ima 70-ogodišnju tradiciju, Damjanović je ukazala na značajnu ulogu drugih medicinskih kapaciteta, kao što su bolnica Meljine u Herceg Novom i centri za liječenje u Risnu i Ulcinju, koji predstavljaju veliki potencijal za prevenciju bolesti i rehabilitaciju.

Ona se tokom prezentacije osvrnula i na regionalni projekat SEEIIST koji je u liniji sa jednom od misija narednog okvirnog programa za nauku i inovacije – HorizonEurope.

-Taj strateški projekat predstavlja prvu zelenu infrastrukturu za kancer terapiju i istraživanje u oblasti biomedicine, koja danas predstavlja najmoderniji i najefikasniji metod liječenja velikog broja tumora – dodala je Damjanović.

Takav način tretiranja kancera primjenjuje 12 instituta u svijetu, a samo četiri na tlu Evrope.

-Ovo je jedinstvena prilika za naš region koju trebamo i moramo iskorititi, a ujedno i dodatna vrijednost Evropi s obzirom da se radi o tehnološki naprednijem dizajnu – poručila je Damjanović.

Cilj konferencije je da se tokom dvodnevnih razgovora povežu pokretači promjena iz čitavog svijeta koji dijele strast prema stvaranju bolje i održivije budućnosti.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja