Brisel – Poslovna aktivnost eurozone bila je u septembru na granici stagnacije, jer su zemlje suočene s drugim talasom pandemije koronavirusa.

Markitov indeks menadžera nabavke, koji mjeri i proizvodnju i usluge, iznosio je 50,1, što je neznatno iznad pozitivne granice.

Rezultat ispod 50 ukazuje na ekonomsko smanjenje, a preko 50 na rast.

Ovaj najnoviji preliminarni broj ukazuje na tromjesečnu najnižu privrednu aktivnost u regiji, prenosi Biznisinfo.

Podaci su pokazali da je sektor usluga u posebno teškom stanju, a aktivnost se u septembru smanjila na najniži nivo u četiri mjeseca.

Proizvodnja u eurozoni ostala je u pozitivnom dijelu i dostigla 31-mjesečni maksimum.

-Evidentna je ekonomija s dvije brzine, a rast proizvodnje podstaknut je sve većom potražnjom, posebno s izvoznih tržišta i ponovnim otvaranjem maloprodaje u mnogim zemljama. No, uslužni sektor ponovo je pao zbog sve veće zabrinutosti zbog virusa – rekao je glavni poslovni ekonomista u IHS Markitu, Chris Williamson.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja