Broj zaposlenih u Crnoj Gori u drugom kvartalu je, prema podacima Monstata, bio 4,1 odsto manji u odnosu na prethodni tromjesečni period.

Broj zaposlenih je u drugom kvartalu bio 8,6 odsto manji u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Aktivnog stanovništva bilo je 267,3 hiljade od kojih je 226,6 hiljada ili 84,8 odsto zaposlenih i 40,7 hiljada ili 15,2 odsto nezaposlenih.

Broj nezaposlenih u drugom kvartalu je odnosu na prvi smanjen 11,9 odsto, a u odnosu na isti prošlogodišnji period bilježi pad od 1,9 odsto.

-Neaktivno je u drugom kvartalu bilo 233,5 hiljada ljudi, što je 7,2 odsto više u odnosu na prethodni kvartal, odnosno 10,5 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period – navodi se u saopštenju.

Foto: Unsplash, Ilustracija

Prema podacima iz Monstatove Ankete o radnoj snazi, stopa aktivnosti u drugom kvartalu bila je 53,4 odsto, stopa zaposlenosti 45,2 odsto, nezaposlenosti 15,2 odsto i neaktivnosti 46,6 odsto.

Iz Monstata je saopšteno da je anketom bilo obuhvaćeno 2,06 hiljada domaćinstava na teritoriji Crne Gore.

Prikupljeni su podaci o demografskim obilježjima za sve članove domaćinstava, njih 5,91 hiljadu, a za 5,11 hiljada osoba od 15 i više godina i podaci o njihovoj radnoj aktivnosti.

Anketa je sprovedena u periodu od aprila do juna.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja