Udruženje ljubitelja Gorice i prirode juče je u Mediteranskom vrtu na Gorici predstavilo projekat “Zeleni suvenir”. Bilo je riječi o cirkularnoj ekonomiji u Crnoj Gori sa akcentom na biljni otpad u gradskim šumama. Kao primjer mirko – cirkularne ekonomije predstavljeni su zeleni suveniri, izrađeni od biljnog otpada takozvani “kafuljani”, odnosno stočići za serviranje kafe, čaja, pića, zatim privjesci za ključeve, mini poslužaonici, dekorativno suvo cvijeće, kao i ukrasne male sove od šišarki. Prihod od prodaje suvenira biće uložen u Goricu.

Foto: Pobjeda

PR menadžerka Zelenila Milica Vukčević kazala je da se Glavni grad već niz godina bori sa problemom biljnog otpada.

– U prethodnom periodu napravili smo plan borbe protiv biljnog otpada na način da sjeckanjem u park šumama poboljšavamo strukturu zemljišta i tako smanjiti količinu otpada. Koristimo traktor tako što u njegov priključak ubacujemo tanja deblja i granje i tako ih sitnimo, te kasnije širimo po goletima kako bi povećali hranljivost zemljišta. Gorica ima visok stepen podmlađivanja, djelimično je uzrok je taj što uklanjamo debla i poboljavamo strukturu zemljišta. Kada se makne staro stablo, pravimo prostor za nicanje mladih – objašnjava Vukčević.

Irma Muhović iz NVO Grin houm kazala je da je poenta cirkularne ekonomije – uzmi, iskoristi i ponovo upotrijebi. Kao primjer, navela je iskorišćavanje obrušenih stabala, od kojih su napravljeni “kafuljani”.

– Cilj je da se svim tim proizvodima vrati vrijednost, da se ponovo upotrebljavaju. Projekat ide dobro i jedan je od rijetkih primjera cirkularne ekonomije u Crnoj Gori – kazala je Muhović.

Zoran Bojović iz NVO Udruženje ljubitelja Gorice i prirode kazao je da su kafuljani napravljeni od borova koji su pali.

– Išmirglali smo ih i premazali brodskim lakom. Teški su 40 kilograma. Imaju točkiće i kočnice na dnu, tako da se mogu pomjerati, ali i fiksirati. Mogu se poručiti na našoj fejsbuk stranici, a mi ćemo ih dostaviti na adresu. Koštaju 25 eura. Nije nam cilj da zaradimo, već da novac uložimo u Goricu. Napravili smo sove od šišarki, priveske od drveta, podmetače, suvo cvijeće u staklenim vazama – kazao je Bojović.

Takođe, na promociji je prikazan i film o postupku izrade zelenih suvenira.

Projekat je realizovan uz podršku NVO Grin houm i organizacije ENV.net.U okviru Stateškog plana predviđena je izgradnja gradske biokompostane, koja će riješiti problem biljnog otpada.

– U toku je izrada projektne dokumentacije, kako bismo naredne godine počeli izgradnju. U gradskoj biokompostani proizvodiće se kompost koji će se koristiti za proizvodnju biljaka u našem rasadniku i za treća lica. Njime ćemo riješiti problem biljnog otpada iz privatnog dvorišta i javnih površina – kazala je PR menadžer kaZelenila Milica Vukčević.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja