Zavod za zapošljavanje Crne Gore objavio je jutros prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti 1,2 miliona eura, za pokretanje novih biznisa. Taj novac će, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biti dodijeljen za više od 400 korisnika grantova za samozapošljavanje odnosno više od 400 novih biznisa. Bespovratna sredstva će iznositi od tri hiljade eura do 7,5 hiljada eura, saopšterno je na današnjoj press konferenciji u hotelu “Cente Ville”.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, kazao je da će u tri godine trajanja projekta za samozapošljavanje raspodijeliti ukupno 3,5 miliona eura.

-Sredstva su obezbjeđena iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kroz Program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Program je nastavak uspješne saradnje Evropske komisije i Vlade u oblasti socijalne politike, politika zapošljavanja i obrazovanja – rekao je Purišić.

On je naglasio da Vlada posvećeno realizuje mjere i programe aktivne politike zapošljavanja, usmjerene ka povećanju zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti.

-Kao rezultat, u proteklih nekoliko godina imamo značajno smanjenje stope nezaposlenosti. Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi, smanjena je sa 17,7 odsto koliko je bila u 2016. godini na 15,2 odsto u prošloj godini, odnosno na 14,3 odsto koliko je bila u drugom kvartalu ove godine – dodao je Purišić.

FOTO: ZZZCG


Prema njegovim riječima, mjere za samozapošljavanje koje će se realizovati kroz taj poziv, kako je kazao, omogućiće učesnicima sticanje potrebnih znanja za prijavljivanje na slične pozive, sticanje vještina za pokretanje i vođenje sopstvenog biznisa, egzistenciju za sebe i svoju porodicu i u konačnom, doprinos zajednici kroz novouspostavljene biznise.

-Iskustvo je pokazalo da učesnici u pripremnim mjerama za samozapošljavanje imaju veću mogućnost zaposlenja i održivosti tog zaposlenja. Nova radna mjesta koja će se otvoriti kroz ovaj program od posebne su važnosti za naše građane u opštinama sa najvećom stopom nezaposlenosti –  rekao je Purišić.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić, istakao je da je dugotrajna nezaposlenost i dalje jedan od ključnih izazova na tržištu rada, naročito među mladima.

-Zavod je jutros objavio prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od tri hiljade do 7,5 hiljada eura. Taj novac će, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biti dodijeljen za minimum 400 korisnika grantova za samozapošljavanje, odnosno 400 novih preduzeća, minimum 140 po pozivu – rekao je Mustafić.

FOTO: ZZZCG

 

Priliku da se prijave, kako je precizirao, imaju svi nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje šest mjeseci na dan objavljivanja poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene.

-Pozivam sve, koji su voljni da pokušaju da pokrenu svoj biznis, da se informišu u biroima rada širom Crne Gore kao i na sajtu Zavoda – rekao je Mustafić i dodao da vjeruje da će bespovratna sredstva sigurno biti podsticajna.

On je kazao da novac koji nudi Zavod za zapošljavanje nije dar, već bespovratna podrška za pokretanje novog posla. Mustafić je naglasio da je to podrška koja sa sobom nosi veliku odgovornost u sprovođenju, izvještavanju i održivosti.

Osim finansijske podrške Zavod će, kako je rekao, kao servis blizak građanima, kandidatima obezbijediti obuku i savjetovanje prilikom prijavljivanja i u toku implementacije.

-Objavljeni javni poziv sadrži sve informacije, visinu iznosa sredstava, dužinu trajanja poziva kao i uslove učešća. Sadrži i informacije o dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev za učešće u programu, o pravima i obavezama korisnika kao i rokovima za podnošenje zahtjeva – objasnio je Mustafić.

FOTO: ZZZCG

Kako je rekao, svi projektni predlozi koji budu prihvatljivi biće proslijeđeni na dalje razmatranje i ocjenu kvaliteta.

-Zbog regionalnog zaostajanja i veće stope nezaposlenosti na sjeveru, i kroz ovaj projekat, nastojaćemo da podstičemo zapošljavanje i u manje razvijenim sredinama.Vjerujem da će Program grantova za samozapošljavanje biti važan činilac u privrednoj aktivnosti i pospješivanju ukupnog ambijenta za razvoj malog biznisa, a time i ukupnog stanja u crnogorskoj privredi – poručio je Mustafić.


Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.