Ukupno korišćenje beskontaktnog načina plaćanja Visa karticama u Crnoj Gori poraslo je skoro 37 odsto u odnosu na mart prošle godine, a dvije trećine građana spremno je da realizuje transakcije beskontaktno zbog brojnih pogodnosti.

Prema podacima prvog regionalnog istraživanja kompanije Visa, svaki četvrti građanin Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore danas redovno koristi beskontaktne kartice, ali je lider u regionu po upotrebi beskontaktne tehnologije Sjeverna Makedonija, gdje čak 68 odsto ispitanika koristi tu metodu prilikom plaćanja.

Sa druge strane, Albanija bilježi najnižu upotrebu. U toj zemlji tek jedan od deset potrošača plaća karticom, ali su kupci motivisani da se bolje upoznaju sa tehnologijom i koriste njene benefite.

-Kao glavne prednosti upotrebe beskontaktnih kartica ističu se brzina, koju je kao benefit navelo 46 odsto korisnika, jednostavnost rukovanja, njih 46 odsto i praktičnost, 39 odsto – navodi se u istraživanju.

Foto: Unsplash Ilustracija

Oko 45 odsto kupaca koji ne koristi beskontaktne kartice kao razlog navodi to što im banka nije ponudila takvu mogućnost, dok 25 odsto ističe da ne zna da postoji takva opcija u Crnoj Gori. Oko osam odsto korisnika priznalo je da nije sigurno kako se upotrebljavaju beskontaktne kartice.

-U isto vrijeme, gotovo svaki deseti potrošač u našoj državi koristi mobilni telefon za beskontaktna plaćanja, dok je 62 odsto upoznato sa opcijom mobilnog novčanika. Oko 48 odsto korisnika je izrazilo želju da plaća aplikacijama na mobilnim telefonima u budućnosti, dok je nešto manje od jedne trećine oduševljeno takvom mogućnošću – pokazalo je istraživanje.

Većina ispitanika istakla je praktičnost kao pozitivnu okolnost takvog vida beskontaktnih transakcija i to što zahvaljujući toj opciji mogu da ostave kartice i keš kod kuće.

-Jedna petina ispitanika smatra da je ovaj vid plaćanja zabavan i interesantan, jer žele da budu u trendu sa ostatkom svijeta. Kao glavni nedostaci mobilnog novčanika navedeni su bezbjednost i ograničen broj mjesta gdje su ovakva plaćanja moguća – dodaje se u saopštenju.

Generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu, Vladimir Đorđević, saopštio je da je pandemija promijenila potrošačke navike i uticala na prihvatanje novih tehnologija prilikom plaćanja.

-Skoro polovina građana regiona iskazala je veliko interesovanje da u budućnosti koristi mobilno beskontaktno plaćanje. Početkom godine predstavili smo Apple Pay uslugu u Crnoj Gori, zahvaljujući kojoj korisnici Visa kartica Crnogorske komercijalne banke mogu da uživaju u dodatnim pogodnostima i plaćaju robu i usluge jednostavnim prislanjanjem svog mobilnog telefona – rekao je Đorđević.

Nedavno je, kako je dodao, ta usluga stigla i u Srbiju, a planiraju da digitalni novčanik predstave i drugim zemljama regiona i povežu ih inovativnom, sigurnom i bezbjednom platnom mrežom.

Istraživanje je tokom maja sprovedeno u okviru kampanje U korak sa digitalnom budućnošću, na uzorku od po 500 korisnika kartica u zemljama iz regiona, starosti od 18 do 55 godina.

Visa je nedavno u svim zemljama Jugoistočne Evrope povećala maksimalan iznos za beskontaktne transakcije za koje nije neophodan unos PIN koda. U Crnoj Gori je taj limit uvećan na 50 EUR, što predstavlja unapređenje od 25 odsto u odnosu na prethodnu sumu i olakšava obavljanje svakodnevnih transakcija.

Kompanija Visa posvećena je pružanju podrške privredama koje su pogođene pandemijom i želi da im svojom ekspertizom, analizom podataka i proizvodima omogući da što prije stanu na noge.

-U narednom periodu, svjetski lider u digitalnim plaćanjima predstaviće rezultate cjelokupnog regionalnog istraživanja, kako bi upoznao javnost sa novitetima u potrošačkim navikama i na taj način pomogao vladama i preduzećima prilikom donošenja važnih odluka – zaključuje se u saopštenju.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja