Kreativnost možemo naći na mnogim mjestima – u umjetnosti, nauci, svijetu interneta … Neophodna je i u svakodnevnom životu, za lakše i brže rješavanje raznoraznih životnih izazova.

Današnja sagovornica Preduzetnica.me je itekako svjesna značaja stvaralaštva u modernom društvu pa ga je i sama pretočila kroz predmete koje pravi. Riječ je o Aleksandri Babović koje slobodno vrijeme koristi za kreativni hobi u radionici “Kreativna bašta”.

U intervjuu koji slijedi ona govori o kreativnim počecima, procesu stvaralaštva, šta najviše voli da stvara…

Aleksandra Babović

Kako su izgledali Vaši kreativni počeci. Kako je počela stvaralačka magija?

Prije nepune četiri godine, okružena sa tri muškarca koji su u sportskoj priči, slobodno vrijeme počinjem koristiti za razvijanje hobija. Oduvijek sam posjedovala kreativnu crtu koja se ogledala u prekrajanju i mijenjanju izgleda garderobe. Godine 2016., počinjem kreativno koristiti slobodno vrijeme u želji da posjedujem nešto unikatno i jedinstveno. Izrađujem  broševe za sebe, šnalice za tetkinu princezu, rajfove… Dio radova sam poklonila prijateljima koji su bili oduševljeni. Tako da su uslijedile i prve porudžbine.

Vesele boje, živost i optimizam je zaštitni znak Vaših radova. Možemo li konstatovati da je upravo to formula uspjeha?

Vesele boje prisutne u mojim radovima, osim živosti i optimizma, govore da sam još uvijek dijete u duši. Radim ono što me opušta i čini radosnom, a upravo je to formula uspjeha.

Šta najviše volite da stvarate?

Nešto što je drugačije i posebno. Oprobala sam se u izradi eko torbica od papira, broševa, rajfova, šnalica, dekupažu, izradi nakita od polimerne gline… Međutim, kreativnosti  najviše ispoljavam pri dizajnu i izradi broševa, rajfova, šnalica od kristalnih perli i poludragog kamenja. 

Volim izazove koje mi poručioci postavljaju, njihova želja da napravim nešto što do tada nijesam. Uživam kada mi je data sloboda u izradi nekog modela, pa mogu na svoj način da osmislim i kreiram nešto unikatno. 

Opišite nam kako izgleda kreativni proces u Vašem umjetničkom mikrokosmosu?

Da bi nastao neki proizvod, potrebna mi je inspiracija, koju pronalazim u prirodi. Tako  su nastale bubice “Kreativne bašte” ( bubamare, vilin konjici, maravi, leptirići…), a bašta ne bi bila bašta kada ne bi bilo i cvjetića.

Ono što zamislim nacrtam u odgovarajućoj dimenziji, prenosim na podlogu, ušivam okvir, perlice…Proces je zahtjevan i iziskuje dosta vremena. Za jedan broš mi je potrebno od četiri do šest sati, u zavisnosti od modela. Često se desi da nešto što napravim razvalim, jer se meni ne dopada i tako se proces ponavlja i malo oduži, sve dok ne nastane proizvod sa kojim sam zadovoljna. To smatram manom, ali možda se jednog dana toga oslobodim.  

 Šta je najvažnije da žena u kreativnom radu kojim se bavite posjeduje?

U kreativnom radu morate imati želju da budete drugačiji, posebni. Kreativnost treba kanalisati u stvaranju jedinstvenih i unikatnih  proizvoda. Bitno je  je imati ideju i realizovati  je najbolje moguće. Ugraditi lični pečat i maštu proizvod. Sanjarenje će nam omogućiti da budemo drugačiji jer nije u redu da smo svi uniformisano isti.

Šta biste poručili ženama koje se odluče da uplove u slične kreativne vode?

Istraživanja govore da smo svi po prirodi kreativni, ali  kako odrastamo učimo da budemo nekreativni. Zato njegujte dijete u duši, razvijajte i kanališite kreativnost u pravom smjeru. Budite jedinstvene. Neka kreativnost bude izvor vaše energije.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja