Ada Bojana, Valdanos, vjerski objekti, Stari grad, Muzej, Biblioteka, zdravstveni turizam, odmarališta i parkovi oko hotela na Velikoj plaži i u gradu svrstani u kategoriju “tihe zone u prirodi”

Skupština Opštine Ulcinj juče je donjela Odluku o Akustičkim zonama po kojoj je Ada Bojana svrstana u kategoriju “Tihe zone u prirodi”, saopšteno je iz Udruženja vlasnika objekata Ada Bojana.

Odluka je usvojena jednoglasno, a osim Ade Bojane, u istu kategoriju uvršteni su i Valdanos, vjerski objekti, Stari grad, Muzej, Biblioteka, zdravstveni turizam, odmarališta i parkovi oko hotela na Velikoj plaži i u gradu. Za nepoštovanje odluke, predviđena je kazna i do deset hiljada eura.

Ovom odlukom, kako ističu, konačno će se zaustaviti negativan trend koji je doveo do toga da se u ovom vikend naselju koje je do skoro nosilo imidž tihog ribarskog mjesta, održavaju danonoćne žurke koje su u velikoj mjeri remetile red i mir.

-Od sada najviši granični nivo buke na Adi Bojan u Db(A) je 35-35-30, sto je u prevodu jačina zvuka koju proizvodi govor ili cvrkut ptica. Ovo ce značiti da je od sada kažnjivo puštati jaku muziku u bilo koje doba dana, a za nepostovanje odluke kaznene odredbe biće primjerene novčanim kaznama do 10.000 eura. Uz zahvalnost svim odbornicima Ulcinjskog parlamena koji su donjeli ovu odluku, izražavamo naše uvjerenje da će lokalna vlast zajedno sa vlasnicima kućica nastaviti da brinu o ovom djelu naše prelijepe prirode i brižno raditi na implementaciji ove odluke – navode oni.

Nadaju se da će se Vlada još jače uključiti u zaštitu rijeke Bojane kroz svoje i kroz aktivnosti iz nadležnosti javnog preduzeća Morsko Dobro koje upravlja ovim dujelom obale, Uprave Pomorske sigurosti koja je nadlezna za sigurnost plovidbe na rijeci Bojani i upravi za Vode koja je veoma bitna u riješavanju prohodnosti rijeke.

-Apelujemo na sve vlasnike kućica da poštuju ovu odluku a nadležne institucije da sprovode kaznene odredbe i da više ne dozvolimo da se na Adi Bojani organizuju glasne žurke. Adi Bojani se od danas vraća mir i time će se zaštititi i životinjski svijet koji je jedinstven na ovom prostoru – poručuju oni.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja