Najveći problem koji osnivači i vlasnici malih preduzeća imaju je to što su oni eksperti u svojim poljima rada i početnici u tome šta je zapravo potrebno da se efektivno vodi posao. To je ono što ih obično saplete, prije ili kasnije. Ne dozvolite da se to desi vama. Priznajte da ne znate sve o poslu počinjući sa ovih 14 savjeta koji će vam garantovano pomoći da razvijete svoju kompaniju. Neki od njih su direktni, drugi su nelogični, ali su svi istiniti – jednog dana će vas spasti

 • Uvijek budite sigurni da ima i da će biti dovoljno novca u banci

Tačka. Najćešći problem u poslovanju je nedostatak novca. Ukoliko znate da imate problem sa tokom gotovine ili likvidnošću koji nadolazi, riješite ga.

 • Ne možete da otpuštate loše zaposlene dovoljno brzo

Jednostavno ne možete. Samo budite sigurni da znate da su oni problem, ne Vi.
Uostalom, 90 % problema zapravo čine problemi menadžmenta. Kada stvari ne idu dobro, prvo mjesto na kojem treba tražiti odgovore je u ogledalu.

 • Vodite računa o svojim najboljim radnicima

Ovo važi za svaku kompaniju, veliku ili malu. Trošak gubljenja najboljeg zaposlenog je ogroman, dok poslovni lideri retko vode računa da su njihovi najbolji zaposleni pravilno motivisani, da imaju izazove i da se na njihov uspjeh odgovara na pravi način.

 • Vaši zaposleni nijesu vaša djeca, lični asistenti ili vaš psihijatar

Ukoliko ih koristite ili zloupotrebite na taj način, zažalićete. Razumijete?

 • Naučite da kažete „da“ ili „ne“

Dvije najvažnije riječi koje vlasnici firmi i osnivači imaju na raspolaganju su „da“ i „ne“. Naučite da ih dosta izgovarate. I to znači da budete odlučni. Najvažniji razlog za fokusiranje – da budete jasni o tome šta vaša kompanija radi – je da budete jasni o tome šta vaša kompanije ne radi.

 • Slušajte svoje mušterije

Mnogi preduzetnici vrlo malo cijene svoje mušterije, kada ne samo da su njihove povratne informacije i inputi među kritičnim informacijama koje će ikada naučiti, već je njihov posao najlakši posao koji mogu dobiti.

 • Naučite dve riječi: zasluga i nepotizam

Prvo je kako voditi organizaciju – prepoznajući, nagrađujući i kompenzujući na osnovu sposobnosti i postignuća. Drugo je kako ne treba voditi organizaciju – favorizovanjem i pristrasnošću.

 • Znajte kada da budete transparentni, a kada ne

Transparentnost je odrednica u nekom vremenu kada je prednost u drugom. Postoji vrijeme da se dijeli otvoreno i vreme da se zaćuti. Morate znati kada i sa kim da raditi jedno, a kada i sa kim drugo. To dolazi sa iskustvom.

 • Vjerujte svom instinktu

Ova fraza se često ponavlja, ali rijetko se razumije. Znači da su vaši instinkti ekstremno vrijedan alat za donošenje odluka. Često kažemo u retrospektivi i kajući se: „Znao sam da je to loša ideja“. Ali ključ je da znate kako da pristupite svom instinktu. Samo sjedite, budite tihi i slušajte sebe.

Štitite i branite svoju intelektualnu svojinu.

Mnogi  ne znaju razliku između autorskog prava, zaštitnog znaka, poslovne tajne i patenta. To nije prihvatljivo. Ukoliko ne štitite i branite svoju intelektualnu svojinu, izgubićete komparativnu prednost.

 • Naučite da čitate i pišete efektivne sporazume.

Znate onu izreku „dobre ograde prave dobre susjede“? Isto je u poslovanju. Što su efektivniji vaši sporazumi, biće bolje vaše poslovne veze.

 • Vodite svoj posao kao posao

Previše preduzetnika vodi svoj posao kao produžetak ličnih finansija. To je vrlo loša ideja. Napravite pravi poslovni entitet i odvojte ga od ličnog života.

 • Podatke o finansijama imajte u malom prstu

Ako ne znate koliki su vam, između ostalog, prihodi, rashodi, kapitalni zahtijevi, profiti (bruto i neto), dugovi, tokovi gotovine i efektivne poreske rate – tražite veliku nevolju.

 • Ne znate šta ne znate

Skromnost je moćna osobina za lidere i to važi za nove vlasnike preduzeća, veterane u tom poslu i za svakog između. Više puta ćete zažaliti misleći da znate sve odgovore.

Iza svake propale kompanije stoje disfunkcionalni ili nesposobni poslovni lideri koji su u zabludi oko nečega. Ironija je da niko od njih nije imao ni najmanju ideju šta je bilo najbolje u to vrijeme. Još je tužnije, većina njih i dalje nema. Nemojte završiti kao oni.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja