Žena lider – nije tajna da mnogi gledaju žene popreko zbog određenih osobina koje muškarcima donose poštovanje. Ovaj fenomen ima različite efekte koji ženama otežava napredovanje u korporativnom svijetu, jer se određeno ponašanje pripisuje isključivo muškarcima. Na taj način se poništava ideja da žena lider može biti podjednako dobra (ili čak i bolja) za pojedine uloge i pozicije. Frustrirajuće je što ovakva situacija dovodi do toga da žena zanemari svoj liderski potencijal.

Postoji razlog za to; ponašanja i osobine poput ambicije, asertivnosti i beskompromisne vizije su upravo osobine zbog kojih se žene na liderskim pozicijama često kritikuju, a koje su zapravo neophodne. Ne morate da se obazirete na to. Najbolje što možete da uradite jeste da budete odgovorni za svoje divno, ambiciozno, šefovsko JA.

  • Žena kao zapovjednički lider (“bossy”)

Kada osoba preduzme odgovornost, on je vođa. Kada isto to uradi žena lider, dobija etiketu nekoga ko stalno naređuje. Ovo je čist primjer dvostrukog standarda. Zašto bi žena koja je lider bila negativno okarakterisana? Zašto ne bi neko, bilo žensko bilo muško, uzeo stvar u svoje ruke i bio šef? Samo se kod žene u biznisu reči zapovijest, šef, lider… posmatraju sa duboko negativnom konotacijom. U stvarnosti, žene koje se bore za vodeću poziciju okarakterisene su kao neko ko stalno naređuje (bossy). Za sada se. izgleda. to ne može izbjeći, zato ovakve oznake treba nositi kao ordenje časti. Zašto biste se stidjele nečega što volite da radite i u čemu ste dobre? Volite organizaciju, volite da vodite, narađujete,  usmjeravate svoje timove i uradite najbolji mogući posao? Samo naprijed! Ne dozvolite da tuđe osude i stereotipi utiču na vas.

  • Žena kao beskompromisni lider (“oštrokondža”)

Svi vole beskompromisne ljude. Pogledajte samo kako se svi dive Toniju Starku ili Gordonu Remziju. Svi ih obožavaju zato što oni kažu i rade stvari koje niko ne smije, a svi bi htjeli. Oni ne trpe svakoga, govore sve što im je na umu, znaju šta treba da se uradi, i to i urade.
Ali kada je žena lider takva? Odjednom nije okarakterisana kao šarmantna, već kao oštrokondža.To je samo sinonim za nekoga ko zna šta mu treba i ko će se postarati da to i dobije. Svakako je lakše reći nego uraditi, naročito u okruženju koje vas konstanto sputava zato što ste jake volje i karaktera. Morate vjerovati svojim instinktima i intuiciji da biste uradili i rekli ono što treba, jer samo tako možete ostvariti svoju viziju.

  • Žena kao asertivni lider ( “teška osoba”)

Još jedna negativna osobina koja se lijepi za žene na liderskim pozicijama jeste ta da je neko teška osoba. To zapravo znači da ne pristajete na sve, da shvatate okolnosti određene situacije i da nećete lako odustati. Dakle, odbacite ovaj stereotip i shvatite da niko nije napredovao u poslu, politici, a da je pustio druge da diskutuju. Ako imate ideju ili se ne slažete sa nečim, slobodno recite. Liderstvo je nemoguće ako se plašite da progovorite.

  • Žena kao lider sa samopouzdanjem (“naporna”)

Najgore je kada vas neko nazove napornim. Kada neko nazove nekoga tako, uvek radi to sa oklijevanjem. Zapravo se implicira da je neko jako drzak kada ima toliko samopouzdanja u sebe i svoje vještine. Međutim, upravo se od lidera očekuje tolika doza samopouzdanja. Iako nije neophodno da svaki put uđete u sobu kao da posedujete sve u njoj, valjalo bi da se s vremena na vreme vidi da ste sigurni u sebe. Vi znate svoju vrijednost i treba da nastavite da gradite samopouzdanje, naročito kada vas neko ili nešto izaziva.

  • Žena kao ambiciozni lider („agresivna“)

Hajde samo da se podsjetimo da ambicija nije loša. Ambicioznost se toliko vezuje za muški rod da se posmatra u negativnom kontekstu samo kada se govori o ambicioznoj ženi. Ali to je suština rukovodstva – imati viziju i cilj, i biti neumoran u potrazi za istim, biti žena lider.

Izvor: BIZLife

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja