Stereotipi o preduzetništvu

1. Novac

Da li je preuzetnik osoba koja sa znakom evra u očima njuška okolo u potrazi za biznisom? Klasična greška. Nije suština preduzetništva trka za novcem, nego želja za postizanjem uspeha. Novac je mjera ostvarenog uspjeha, a ne uzrok bavljenja biznisom.

2. Sanjar

Da li sam preduzetnik ako maštam o svom biznisu i uživam u slastima svog uspjeha? Mnogi ljudi imaju ideje, ali mali broj je spreman da odluči da odmah nešto i učini na njihovoj realizaciji, ne sjutra, iduće nedjelje ili …Preduzetnik je čovjek od akcije, a ne sanjar.

3. Uspjeh

Svi sanjaju o uspjehu, ali ga svi i ne dostignu jer stalno sumnjaju. Razmišljaju o “ako” i “ali”… Preduzetnici cijele noći smišljaju “kako” da stignu do uspjeha.

4. Kockar

Da li preduzetnik preuzima visoke rizike? Naprotiv, uspješan preduzetnik postavlja sebi visoke i izazovne ciljeve, ali dostižne i realne. Istovremeno, greške i smetnje u poslu nijesu problemi, već samo trenutne prepreke i izazovi na putu do projektovanog cilja.

5. Brzo

Da li preduzetništvo omogućava uspjeh i bogatstvo preko noći, sa malo uloženog truda? Ne, uspješni preduzetnici su spremni da godinama provode dane i noći na rješavanju postavljenih zadataka, malo spavaju, lični život podređuju poslu. Praksa je pokazala da ne postoji stereotip uspješnog preduzetnika. Sve analize su pokazale da se preduzetništvo ne može vezivati za starosno doba, pol, obrazovanje, stručnost, imovinsko stanje.

Realnosti i mitovi o preduzetništvu

Mit: Preduzetnik se rađa. Stvarnost: Najuspešniji preduzetnici su stvarani kao kombinacija radnog iskustva, znanja i vještina.

Mit: Imati ideju. Stvarnost: Najvažnije je realizovati ideju.

Mit: Sam u biznisu. Stvarnost: Naprotiv, sa partnerima se lakše kontrolišu sve funkcije posla.

Mit: Svoj gazda, nezavisan. Stvarnost: U poslu ima mnogo gazda od kojih zavisite, recimo dobavljači.Nema većeg gazde od kupaca vaših proizvoda. 

Mit: Biznis je za mlade, energične, temperamentne. Stvarnost: Starost nije barijera, mnoga istraživanja pokazuju da je većina startovala svoj biznis u tridesetim godinama života.

Mit: Motiv u finansijskim rezultatima. Stvarnost: Kod bogatih preduzetnika, ključ uspjeha je bila dugoročna vizija stabilne firme i realizacija poslovnih ciljeva.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*Ukoliko ste pravilno upisali komentar dobićete potvrdu da je isti primljen za administriranje. Portal Preduzetnica.me zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala Preduzetnica.me.