Balkan Women Association (Balkansko udruženje žena) je projekt pokrenut u Prištini, na sastanku na kojem je Sanija Murati, predsjednica NGO Lady, okupila proaktivne žene, predstavnice šest zemalja zapadnog Balkana, odnosno šest nevladinih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, objedinjene su pod isti krovom sa ciljem da kroz zajedničke projekte, osnaže žene na ovim prostorima, prvenstveno žene preduzetnice, odnosno žene u zanatstvu. Naša ideja nastala je pod političkim duhom “Procesa od Berlin ” (28. avgust 2014.). Balkansko udruženje žena ima za cilj da omogući različito znanje, iskustva, modele i inicijative iz šest zemalja Balkana. Između ostalog, naši ciljevi su: – Podržati uključivanje žena, devojaka i mladih u privredu i preduzetništvo, – Podrška razvoju ženskog preduzetništva na Balkanu i šire, – Jačanje promocije i umrežavanja ženskog preduzetništva, – Podrška održivom razvoju poslovanja za žene, – Podržavanje razvoja odnosa između žena u zemljama zapadnog Balkan, – Podrška ekonomskim, kulturnim i naučnim vezama između žena u regijonu, – Podrška procesima dijaloga i komunikacije, – Stvaranje uslova za efikasnu ekonomsku, kulturnu i naučnu saradnju kao i promocija kulturne baštine na Balkanu. Trenutno smo u fazi implementacije našeg prvog zajedničkog projekta “Ženska knjiga”, koju podržava Fond za zapadni Balkan (WBF) i sufinansira HELP – Hilfe zur Selbsthilfe.

Predsjednica  Udruženja je gospođa Sanija Murati, a u projetk su  uključene i predstavnice iz svih ovih zemalja. Iz Crne Gore, do sada su direktno uključene, preko Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović,  Vesna Kljajić, Natalija Radunović, Rajka Rolović, Vesna Rakočević. Naravno, deset preduzetničkih priča iz Crne Gore je prevedeno na engleski jezik i lansirano u svijet. Svih deset su dio naše insiprativne priče koja teče kroz cijeli Zapadni Balkan. A 60 inspirativnih preduzetničkih priča iz 6 zemalja zapadnog Balkana, stalo je u žensku knjigu. Svaka žena je knjiga! I zaista je tako! 

Do sada su održani sastanci u Prištini i u Skoplju. Slijedeći je krajem oktobra u Prizrenu.

A šta je još ispred nas, na koji način i vi, eventualno, možete biti dio projekta, koliko i kako možete doprinijeti, saznaćete na info manifestaciji, sjutra  16.10.2019. u 11:00h, u prostorijama Fakulteta za ekonomiju i biznis na Univerzitetu Mediteran, Sala p10. Naša aktivnost je naime, promocija prkojekta i ženske knjige na fakultetu. Želimo da pred 20 studentkinja promovišemo projekat i priče naših preduzetnica, kako bi došli razgovorom do saznanja i mišljenja naših  studenatkinja vezano za realni sektor i privredu, pokretanje biznisa, umrežavanje i regionalno povezivanje. Odabrali smo prvi info baš na Fakultetu ekonomije i biznisa jer Udruženje preduzetnica ima poptisan protokol o saradnji sa Fakultetom i ovo je još jedna u nizu aktivnosti koje su do sada realizovali zajedno.

Dobro nam došle!

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja