Knjiga “Podgorički brevijar – Skica za istoriju Podgorice do 1900. godine, autora Slobodana Čukića je studija koja obuhvata period oko 2.200 godina  odnosno od trećeg vijeka stare ere do vremena kada je, nakon oslobođenje Podgorice, započela nova era u životu grada.

Podgorički brevijar traga za odgovorima o istorijskim procesima i momentu u kome je začeta Podgorica. U tom smislu, kritički se preispituju sva raspoloživa materijalna svjedočanstva i pisani izvori. Knjiga prati i druge ratne, političke i društvene događaje i procese vezane za Podgoricu i njen položaj.

Slobodan Čukić diplomirao je Klasičnu filozofiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Radio je na Radiju Crne Gore, a od septembra 1999. do jula 2015. godine u “Vijestima” kao novinar u redakciji za kulturu, zatim kao urednik Arhiva i Nauke. Od septembra 2015. godine radi u dnevnom listu “Nova Pobjeda” na mjestu urednika rubrike Feljton.

Od 2008. godine intenzivno istražuje šire okruženje Skadarskog jezera, Bjelopavlićku ravnicu, Lješkopolje, Riječku i Lješansku nahiju i istočni dio Katunske nahije, što je rezultiralo nizom eseja, putopisa, reportaža utemeljenih na istoriografskoj i arheološkoj literaturi i sistematskom prečešljavanju terena.

U decembru 2014. godine, u Galeriji “Art”, priredio je izložbu fotografija “Skriveno arheološko blago u okolini Podgorice”.

Objavljivao je eseje u časopisima “Ars”, “Gest” i “Balkanika” sa različitom tematikom – od filozofske i politikološke do filmske kritike.

Knjigu “Izdaja o kojoj se ćutalo cijeli vijek”, takođe u izdanju “Nove Pobjede”, objavio je 2016. godine.

Čukić je dobitnik  godišnje nagrade časopisa “Komuna” za očuvanje, afirmaciju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore.

Podijeli

O Autoru

Milanka Ćorović

Novinarka, kolumnistkinja, portparolka udruženja preduzetnica Crne Gore i urednica portala Preduzetnica.me, rođena Podgoričanka, bira teme i piše članke koji nas podsjećaju da su "istinske vrijednosti isključivo one koje odgovorno i marljivo gajimo u sebi“ i da je kontinuirani rad "najveća životna investicija“. Vječita zaljubljenica u prirodu, pisanu, a i datu riječ.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja