Savjet psihologa: kako reagovati na sopstvene greške i u kom pravcu usmjeriti emocije

Glupost vrlo često oblači masku emotivnosti. Takav čovjek se od optužbi za svoje glupo ponašanje brani izjavom: Ja sam emotivna osoba! To se prvenstveno odnosi na negativne emocije, kao što su bijes, strah, uznemirenost i žudnja.

Psiholozi su odavno utvrdili da nedostatak informacija i nemogućnost da se procijeni situacija prouzrokuju snažne negativne emocije i kod pametnih i kod glupih ljudi. Ali pametan čovjek iz svojih neuspjeha izvlači zaključke, stiče iskustvo, tako da se sledeći put dobro snalazi u takvoj situaciji i više nema negativne emocije, jer mu je sve jasno, čak i ako mu ne ide najbolje.

Morate da budete aktivni, jer samo onda se energija uložena u emocije pretvara u djela. Kod glupog čovjeka, ona se ispoljava kao ljutnja ili razdražljivost. Samo što ljutita budala izliva svoje emocije na druge, a razdražljiva ih obuzdava i usmjerava ka sebi, čak se time i hvali: Iznutra sav ključam, ali se kontrolišemTo je najgora vrsta psihološkog stanja. Što je čovjek pametniji, postaje smireniji ne samo spolja, već i iznutra.

Da li je pametan čovek emotivan? Da, veoma. Samo što sve svoje emocije usmjerava na rad! On podsjeća na plovnu rijeku, koja je po površini mirna, a ispod toga je dubina. Sva moć toka se osjeti kada uđete u rijeku. Zato pametni ljudi nisu toliko upadljivi. Emotivan, ali glup čovek, liči na planinski potok koji prska vodu okolo (vreo temperament) ili ima velike brzake (razdražljivost). U oba slučaja, nije ni plovan ni koristan.

Evo još jedne analogije koja odražava odnos uma i osjećanja. Um treba posmatrati kao kanal za emocije. Zato emotivna osoba mora da posjeduje još širi kanal intelekta, od onih manje emotivnih. Onda će sve emocije krenuti u pravcu akcije. A kada je čovjek okupiran poslom, on ima samo jednu emociju i to pozitivnu – emociju poleta. I tada postiže uspjeh, a njegove emocije iz širokog kanala visokog intelekta ulaze u beskrajni okean radosti.

Možda Fransoa la Rošfuko ipak nije bio sasvim u pravu kad je rekao da glava uvjek bude nadmudrena od srca? Mnogi se prosto plaše da postanu mudriji, jer misle da će time postati emotivno prazni i neosjetljivi. Besmislen strah. Sasvim je suprotno! Samo pametan čovjek umije da uživa, a što je u njemu više razuma – utoliko je više zadovoljstva.

Podijeli

O Autoru

Marina Radonjić

Marina Radonjić je 42-godišnji akademik turizma iz Podgorice. Posjeduje 20 godina radnog iskustava iz oblasti turizma, prodaje i konsaltiga u radu sa nekretninama, marketing-a i event management-a. Trenutno radi kao copywriter za lokalne i inostrane platforme. Veliki je ljubitelj, planinarenja, putovanja i pilatesa.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja