Podijelite sreću i učinite nekog srećnim

Dva čovjeka, ozbiljno bolesna dijelila su sobu. Jedan čovjek morao je da sjedi na krevetu ili bar malo stoji naslonjen na dovratnik prozora svakog dana sat vremena kako bi pokušao da prazni tečnost iz pluća. Iz tog razloga je njegov krevet bio pored prozora. Drugi čovjek morao je da leži sve vrijeme. Zbližili su se pričom o životu, porodici, djetinjstvu, poslu…

Svakog popodneva, kada je čovjek pored prozora sjedio ili bar malo ustajao, opisivao je svom cimeru šta vidi kroz prozor.

Čovjek koji je stalno morao da leži počeo je da živi za te trenutke kada je njegov svijet bio obogaćen svim opisima stvari koje se dešavaju napolju.

Prvi čovjek je u bolničkoj sobi prenosio atmosferu parka sa predivnim jezerom. Pričao je da labudovi plivaju u jezeru dok se djeca igraju pored vode. Opisivao je parove koji su šetali držeći se za ruke, a posebnom emocijom dočaravao je ljepotu cvijeća i grada koji se vidio u daljini.

Dok je opisivao sve detalje, drugi čovjek bi zatvorio oči i uživao u scenama. Iako nisu mogli da čuju zvukove mogli su da zamisle radost.

Dani i mjeseci su prolazili. Čovjek koji je morao da leži postao je ljubomoran na cimera i poželio da on dobije mjesto pored prozora ne bi li mogao da vidi ljepote o kojima je slušao. U očajničkoj želji odlučio je da kasno u noć kako tako ustane i otruje čovjeka pored prozora.

Jednog jutra sestra je ušla u sobu i vidjela njegovo beživotno tijelo. Ubrzo nakon toga, drugi čovek je zamolio da se njegov krevet premjesti pored prozora. Sestra je prihvatila, smjestila ga i ostavila samog.

Polako i uz napor, ustao je da pogleda prizor kroz prozor. Ugledao je samo zid. Pitao je sestru šta misli zbog čega je drugi čovjek izmišljao sve te divne stvari. Sestra je objasnila da je drugi čovjek bio slijep i da nije čak mogao da vidi zid.

-Možda je samo želio da Vas ohrabri i učini sretnim – konstatovala je ona.

Pouka je višestruka: Velika je sreća u tom da učinite nekog sretnim, bez obzira u kojoj se situaciji nalazili. Kad dijelimo tugu upola je lakše, ali kad dijelimo sreću upola je veća. Ako želite da se osjećate bogatim, izbrojte sve stvari koje imate, a novac ne može da kupi.

Ne budite ljubomorni na druge ljude, već radite na sebi. Podijelite sreću i učinite nekog srećnim. U suprotnom naći ćete se ogorčeni i sami pred zidom.

Mi smo ti koji utiču kakve će stvari biti, pesimistu je časa uvijek polu prazna, za optimistu caša je polupuna.

Ne treba da smo alavi i ne želimo tuđe ….

Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović je vlasnica Agencije za nekretnine „Millennium” u Podgorici i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore. Jedna je od osnivačica Balkanskog udruženja žena u zanatima, od 2014. godine i predsjednica iste, promoterka je socijalnog preduzeća i ambasadorka ženskog preduzetništva Crne Gore u inostranstvu.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja